A motorok átteleltetésének fortélyai

Vágólapra másolva!
Sajnos megállíthatatlanul jön a rossz idő és a hideg, ezért ha nem vagyunk fagyállóak vagy éppen motoros futárok, kénytelenek vagyunk télire elpakolni kedvenc paripánkat. Az alábbi összeállításban néhány hasznos tippet gyűjtöttünk össze, hogy tavasszal garantáltan beinduljon a masina.
Vágólapra másolva!

Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor ősszel zsírpapírba kellett csomagolni a darabokra szedett motort, hogy tavaszig ne egye meg a rozsda. A mai korszerű, vízhűtéses, befecskendezős motorok már nem igényelnek tavaszi ráolvasást, simán kibírnak 2-3 hónapos ácsorgást, azonban néhány apróbb trükkel jelentősen javíthatunk a járgány várható élettartalmán. Íme néhány hasznos "apróság", amit érdemes betartani a téli tárolás előtt, illetve során:

  • Mindenekelőtt mossuk le alaposan a motort, ne legyünk restek olyan helyeken is megpucolni, ahová csak nehezen férünk oda és a szezon alatt egyáltalán nem törődtünk vele!
  • Érdemes befújni a WD-40 nevű csodaszerrel a motor néhány stratégiai jelentőségű mozgó forgó alkatrészét, pl. a bovdeneket, fékkart stb., tocsogjon minden, abból baj nem lehet! A króm alkatrészeket pedig meg kell pucolni, és felpolírozni, ugyanis a tisztító paszta is biztosít valamennyi védelmet.
  • Fújjuk be a láncot alaposan, akár többször is körbeforgatva, így tavaszra nem éktelenkednek majd rajta rozsdafoltok.
  • Töltsük tele a tankot télire, ugyanis a benzinből kicsapódó alkotóelemek szép lassan kikezdik a tank belső felületét!
  • Engedjük le a gumikat az előírt nyomás kb. felére, és bakoljuk fel a motort úgy, hogy a kerekek ne érintkezzenek a talajjal!
  • Vegyük ki az akkumulátort, és - ha tehetjük - tartsuk szobahőmérsékleten, csepptöltőn!
  • Vízhűtéses modelleknél - akárcsak az autók esetében - ellenőrizni kell a hűtőfolyadék fagyáspontját, ha túl magas, fel kell tölteni fagyállóval!
  • A legjobb, ha száraz, fűtött helyen áll a motor, ám ha a szabadban vészeli át a telet, gondoskodjunk egy jól szellőző ponyváról! Ez azért fontos, mert ha csak egy nejlont dobunk a gépre, akkor tavaszig dunsztoljuk szegény párát. Napsütéses időben érdemes levenni a ponyvát és szellőztetni a motort, kisöpörni alóla a száraz leveleket, amit a szél esetleg alá hordott.
  • Ha szabad ég alatt áll a motor, akkor érdemes szilárd felületen tartani, semmi esetre sem a füvön, vagy földön. A talajból ugyanis időjárástól függően párolog a víz, amely árt a krómnak, illetve a nem alumínium alkatrészeknek. Ezt a pontot egyébként érdemes nyáron is észben tartani.
  • Ha az időjárás engedi, be lehet indítani 2-3 hetente és menni vele egy kicsit. Figyelem, a pár percig tartó, terhelés nélküli járatásnak semmi értelme, ekkor ugyanis nem tudnak átmelegedni az alkatrészek és a kicsapódó folyadékok sem tudnak elpárologni (például a kipufogórendszerből), terhelés nélkül pedig nem alakul ki az olajfilm a blokk belső falán, így elégtelen a kenés, vagyis az ilyen akciókkal többet ártunk, mint használunk!
  • Ne hízzuk ki a bejgliszezon alatt a méregdrága motoros bőrruhánkat, viszont érdemes a textil ruházatot kimosni, impregnálni, hogy frissen, illatosan várja a következő szezont.

Ha olvasóinknak is van valamilyen, a teleltetéssel kapcsolatos tippük, ötletük, kérjük, osszák meg a többi motorossal is a [email protected] címre elküldött levélben.