Hétvégén Jerezben rajtol a GP-szezon

Vágólapra másolva!
Április második hétvégéjén elszabadulnak a lóerők Jerezben, kezdetét veszi a gyorsasági motoros világbajnoki versenysorozat. A 2004-es szezonhoz képest jelentős változások vannak a mezőnyben és a csapatokban is.
Vágólapra másolva!

A márka hívőit egészen biztosan érzékenyen érinti, hogy az Aprilia visszavonult a GP-től. A gyári csapat feloszlatásának minden bizonnyal köze van a téli szezonban kicsúcsosodott financiális problémákhoz. Szerencsére maradt azért noalei gép, hiszen 250-ben és 125-ben is indul, utóbbiban éppen Tóth Imre ül Aprilia nyergében.

Műszaki változás még, hogy a KR Proton csapat KTM blokkal versenyez ebben a szezonban, valamint a Ducati, a tavalyi nyitó versenyen megszerzett első helyezés, és nyolc Superbike bajnoki cím megszerzése után Michelin gumiabroncsról Bridgestone-ra vált.

Az idén három új helyszínnel is bővült a versenysorozat, Sanghaj, Isztambul és a tengerentúlon, Laguna Secában is lesz egy-egy futam.

Az átrendeződés nemcsak a királykategória csapatai között zajlott, hanem akad pár versenyző, aki feljebb, és akad olyan is, aki egy kategóriát visszafelé lépett. Manuel Poggiali döntött úgy, hogy 2001-ben 125-ös, és 2003-ban 250-ben szerzett világbajnoki címét megismétlendő, a megerősödött negyedliteres géposztály helyett újra 125-ben indul.

Feljebb, vagyis a 250-esekhez igazolt át Hector Barbera, Roberto Locatelli, Jorge Lorenzo és Casey Stoner is.

Ami a GP csapatokat illeti, itt is jócskán volt átigazolás. Toni Elias például 250-ből a nagyokhoz szerződött, és a Yamaha Fortuna csapatnál vág bele a 2005-ös szezonba. Ugyanígy tett Roberto Rolfo is, aki 2004-ben a Fortuna Hondánál versenyzett, a
250-es géposztályban, idén pedig a Ducati D'Antin csapatnál tör babérokra.

Rossi csapattársa a Yamaha gyári teamben Colin Edwards lesz, aki 2004-ben a Telefonica Movistar Hondánál rótta a köröket.

Marco Melandri viszont távozott a Yamahától, és Sete Gibernauval fog vállvetve küzdeni a Rossi-uralom ellen. Rubén Xaus a Ducati helyett szintén a Yamahát erősíti majd, ám a Fortuna csapat színeiben indul majd.

A pálya nyomvonala és adatai

Pálya neve: Jerez
Elhelyezkedése: Jerez de la Frontera
Átadás: 1986
Legutóbbi átépítés: 2002
Haladási irány: bal
Hossz: 4423 m
A leghosszabb egyenes: 600 m
Balkanyarok száma: 5
Jobbkanyarok száma: 8
Szélesség: 11 m

A jerezi pályán átadását követően egy évvel, 1987-ben rendeztek először MotoGP futamot, és mostanra a GP-rajongók egyik kedvenc helyszínévé vált.

A létesítmény 250 000 látogatót képes befogadni, a pálya hossza pedig vagy 4423 vagy 4428 méter lehet. A 2002-es felújításkor újraaszfaltozták a pályát, és renoválták a kiszolgálóépületeket.

2005-ös versenynaptár

Április 10. Spanyol Nagydíj, Jerez
Április 17. Portugál Nagydíj, Estoril
Május 1. Kínai Nagydíj, Sanghaj
Május 15. Francia Nagydíj, Le Mans
Június 5. Olasz Nagydíj, Mugello
Június 12. Katalán Nagydíj, Barcelona
Június 25. Assen TT, Assen
Július 10. USA Nagydíj, Laguna Seca
Július 24. Brit Nagydíj, Donnington
Július 31. Német Nagydíj, Sachsenring
Augusztus 28. Cseh Nagydíj, Brno
Szeptember 18. Japán Nagydíj, Motegi
Szeptember 25. Maláj Nagydíj, Sepang
Október 1. Katari Nagydíj, Losail
Október 16. Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
Október 23. Török Nagydíj, Isztambul
November 6. Valenciai Nagydíj, Valencia