Landoltunk, és tettünk pár lépést a Marson

Mars
Vágólapra másolva!
A National Geographic a tévés világpremier előtt New Yorkban mutatta be a napokban Mars című sorozatát, a nagyszabású rendezvényen az alkotók és a színészek is jelen voltak, a meghívottak pedig különböző szimulációs eszközökkel próbálhatták ki, hogy milyen lesz majd megérkezni 2033-ban a vörös bolygóra. A fikciót és a dokuelemeket ötvöző sorozat első részét is megmutatták, az eseményen az Origo is ott járt.
Vágólapra másolva!

Az Oscar-díjas producerpáros, Ron Howard és Brian Grazer nevével fémjelzett Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozat november 13-án kerül képernyőre világszerte, de a különleges dokumentumfilmet New Yorkban nagyszabású rendezvény keretén belül már bemutatták a meghívottaknak.

A New York-i bemutató helyszíne Forrás: Getty Images for National Geographic Channel/2016 Getty Images/Jemal Countess

Az amerikai eseményen jelen voltak a sorozat készítői és a színészek is, többek közt JiHAE, Ben Cotton, Sammi Rotibi, Cosima Shaw és Clementine Poidatz. Eljöttek azok a szakemberek és tudósok is, akik segítették a National Geographic sorozatának létrejöttét.

A Mars színészei Forrás: Getty Images for National Geogra/2016 Getty Images/Jemal Countess
A Mars alkotói és színészei New Yorkban Forrás: Getty Images for National Geogra/2016 Getty Images/Jemal Countess

A csatorna és a NASA közös ötlete volt, hogy a Mars-missziót különleges műfajú szériában mutassák be a világnak, így a Mars – Utunk a vörös bolygóra egy olyan fikció, melyben a színészek mellett a dokuszálak is szerepet kapnak, hisz létező tudósok és szakemberek kommentálják a látottakat, tudományos hátteret adva a történetnek.

A Mars egy része a jövőben játszódik Forrás: MARS - National Geographic Channel

A széria egyszerre két idősíkon játszódik, az egyik történet 2033-ban zajlik, amikor az első Mars-misszió legénysége megérkezik a bolygóra, illetve 2016-ban, amikor a szakemberek beszélnek a vélhetően a jövőben lejátszódó eseményekről a tudomány jelen állása alapján.

Szakemberek segítették a felkészülést Forrás: Getty Images for National Geogra/2016 Getty Images/Jemal Countess

Az első lépések a Marson

A nagyszabású bemutató már délelőtt elkezdődött, egy kerekasztal-beszélgetés keretében több szakember mesélt a széria létrejöttéről, üzenetéről és jelentőségéről, és jelen voltak a színészek is. Az egész napos rendezvényen különböző

szimulációs eszközök segítségével próbálhatták ki a meghívottak, hogy milyen érzés landolni a vörös bolygón,

milyen megtenni az első lépéseket a Marson. Virtuális sisakok adtak képet arról, hogy milyen körbenézni a vörös bolygón, fel lehetett próbálni szkafandereket, és több makett is helyet kapott az óriási kiállítótérben.

Kiállítással is készültek Forrás: Getty Images for National Geogra/2016 Getty Images/Jemal Countess
A landolásszimulátor volt a legnépszerűbb Forrás: Getty Images for National Geogra/2016 Getty Images/Jemal Countess

A landolásszimulátor volt a legnépszerűbb és leglátványosabb, egyszerre két űrhajóst ültettek (és rögzítettek több ponton) a székekbe, majd a szerkezetet mozgatták, emelték, süllyesztették, míg a virtuális sisakban a bolygó felszínét és az űrhajó belsejét lehetett alaposan szemügyre venni – a videó 360 fokban forgatható, ezt mutatta a sisak a repülés közben:

Érdekes volt a séta a Marson, amit egy futógéphez hasonlító szimulátor prezentált. Egy különleges nadrágot kellett húzni, majd derékig becipzárazták a jelentkezőket a szerkezetbe, amiben borzasztó lassan lehetett csak haladni. A fejre itt is virtuális sisak került, amelyben a vörös bolygó felszíne tárult elénk, bármerre néztünk. A szimulátorokat a bemutató után kipróbálhatták civilek is, több iskolás csoport is érkezett aznap a félgömb alakú építményekbe, hogy a diákok jobban megismerjék a Marsot.

Több gépet is ki lehetett próbálni Forrás: Getty Images for National Geogra/2016 Getty Images/Jemal Countess
Megmutatták, milyen lehet egy séta a Marson Forrás: Getty Images for National Geogra/2016 Getty Images/Jemal Countess

Egy gödöllői fal New Yorkban

A tudományos alapokon nyugvó történet egyes jeleneteit Magyarországon vették fel, többek közt a Gödöllői Egyetemen dolgozott a stáb.

A Gödöllői Egyetemen forgatták a jelenetet Forrás: National Geographic Channels/Robert Viglasky/National Geographic Channels/Robert Viglasky

A főépület aulájának egyik falát a tervező úgy képezte ki a nyolcvanas években, hogy oda egy nagy méretű, az egyetem egészét reprezentáló képzőművészeti alkotás kerülhessen, ami A mag apoteózisa címet kapta.

A Mars első epizódjában kulcsszerepet kap az a jelenet, amit itt vettek fel,

így a New York-i bemutatóra elkészítették ennek a plasztikának a mását, így egy falnyi Magyarország is helyet kapott a rendezvényen.

Májusban forgattak Magyarországon Forrás: National Geographic Channels/Robert Viglasky/Robert Viglasky

Az esemény zárásaként megmutatták a hatrészes sorozat első epizódját, melyben a hatfős legénység megérkezik a Marsra, a videó óriási tapsot kapott a közönségtől, a helyszínen volt Ron Howard és Brian Grazer is. A National Geographic történetének eddigi legnagyobb szabású alkotását a világ 171 országában tűzik képernyőre, Magyarországon november 13-án, 21 órakor rajtol.

Este sárga szőnyegen vonultak fel az alkotók és a színészek Forrás: Getty Images for National Geographic Channel/2016 Getty Images/Jemal Countess

A sorozathoz kapcsolódóan fotókiállítás nyílik Budapesten, a Csodák Palotája Playbarban, ami novemberben ingyenesen látogatható, és ahol a képek mellett számos makettet is bemutatnak. A maketteket iskolás csoportok készítették a NatGeo pályázatára, amelyre közel ezer diák nevezett be.