Gyalázatos horrorból indult, imádott világsztár lett

Emilia Clarke, Game Of Thrones, Trónok harca, HBO
Vágólapra másolva!
A Trónok harcá-val berobbant Emilia Clarke-nak még csak néhány cím szerepel a filmográfiájában – de ez a pár film és sorozat is elég volt hozzá, hogy egy-két év leforgása alatt egy csapásra világsztár legyen.
Vágólapra másolva!

Az 1986 októberében Londonban született Emilia Clarke hároméves korában határozta el, hogy színésznő lesz: amikor édesanyjával megnézte a Show Boat című musicalt, amelynek édesapja volt a hangmérnöke. Ha vágya nem is vált azonnal valóra,

nem kellett sokat várnia a sikerre,

hiszen 2009-ben végzett a neves színiiskolában, a Drama Centre Londonban (itt tanult korábban többek közt Paul Bettany, Colin Firth és Pierce Brosnan is), és két évvel később, 2011-ben szinte azonnal sztárrá vált, miután elkezdték vetíteni a Trónok harca című fantasysorozatot.

A hihetetlenül népszerű széria előtt a színésznő mindössze két másik alkotásban szerepelt, így nem mondhatni, hogy nagyon tapasztalt lett volna. Az egyik korábbi munkáját pedig vélhetően nem is mutogatta túl büszkén a meghallgatáson. A Doktorok című orvosos sorozat egy 2009-es epizódja után ugyanis Clarke egy Triassic Attack című, 2010-es tévéfilmben kapott szerepet.

A szegény ember Jurassic Parkjaként működő sci-fi/horror

színvonaláról mindent elmond, hogy az a SyFy csatorna mutatta be, amelynek a Sharknado-filmeket is köszönhetjük, és hogy az IMDb-n 10-ből 3,1 ponton áll a nézők szavazata alapján.

A fenti összeállításban bele is pillanthatunk a szóban forgó alkotásba, bónuszként pedig több más Trónok harca-sztár kínos korai szerepéből is láthatunk kincset érő részleteket. A Triassic Attack egyébként nem kerülte el a magyar nézőket sem: Jurassic támadás címmel vetítette az HBO (!). Nagyjátékfilmes szerepei közül a színésznőnek először a Dom Hemingway című, 2013-as bűnügyi fekete komédiája jutott el a magyar mozikba. Igaz, ebben csupán mellékszerepet játszott Jude Law lepusztult gengsztere oldalán, de erre az alakítására határozottan büszke lehet.

A Dom Hemingway-ben Clarke alakítja a címszereplő elhidegült lányát, aki több év után újra találkozik a börtönviselt, lecsúszott alakkal, és jobb belátása ellenére megpróbálja nem eltaszítani magától és időközben született gyerekétől.

A filmben énektudását is bemutathatta,

mivel az általa megformált Evelyn énekesnőként próbálkozik. Emilia Clarke esetében azonban szó sincs próbálkozásról, hiszen képzett zenész és énekesnő, aki játszik zongorán, fuvolán és gitáron, és ha nem színészkedne, akkor minden bizonnyal énekes lenne.

A színésznő csodás hangját meghallgathatjuk a fenti videóban is, amelyben a tavalyi Red Nose Day nevű jótékonysági akció keretében született vicces produkció, a Coldplay's Game of Thrones: The Musical keretében nyom el egy reggae nótát saját Trónok harca-beli karakteréről, és igazán cool. A Dom Hemingway bemutatásának évében történt, hogy Emilia Clarke a színpadon is bemutatkozhatott: a Broadwayen játszotta az Álom luxuskivitelben színpadi verziójának Holly Golightlyját (és nem mellesleg itt is megcsillogtatta énektudását, amit az alábbi videó végén mi is megcsodálhatunk).

A színésznő pedig hamarosan kiérdemelte egy kultikus franchise főszerepét: 2015 nyarán mutatták be a Terminator: Genisys című várva várt folytatást, amelyben ő játszotta Sarah Connort, és igazán nem rajta múlt, hogy

a film hatalmasat bukott

a mozipénztáraknál, és sok nézőnek és kritikusnak okozott csalódást. Legújabb filmjével, a magyar mozikban frissen bemutatott Mielőtt megismertelek című romantikus drámával ráadásul szépíthet, hiszen a mű, ha nem is robbantott bankot, tisztes bevételre tett szert (három héttel az amerikai premier után már több mint a kétszeresét visszahozta gyártási költségeinek, csak saját hazájában).

A filmben pedig nemcsak eredeti hajszínével, sötétbarnán láthatjuk az ezüstszőke tincsekkel megismert Sárkányok Anyját, hanem arról is meggyőződhetünk, hogy milyen nagyszerű komika. A könnyfakasztó melodráma ugyan arról szól, hogy az általa alakított karakter elkezd érzelmileg kötődni ahhoz a nyaktól lefelé nagyrészt béna férfihoz, akit nagy eséllyel hamarosan elveszít, ám a mogorva, sőt kifejezetten ellenséges főhőssel szemben Clarke figurája optimista és vidám, és színésznőnk – kiszabadulva végre a rezzenéstelen arcú Daenerys szigorú gesztusai közül – szinte lubickol a szerepben.

A következő pár évben sem fog unatkozni.

Még két évad van hátra a hatodik szezonját egy hete lezáró Trónok harcá-ból, 2016-2017-ben pedig további három moziszerep is várja Clarke-ot. A Voice from the Stone hitchcocki ihletésű thriller, amelyben egy ötvenes évekbeli gyerekgondozót játszik, aki kapcsolatba kerül egy édesanyja váratlan halála óta hallgatásba burkolózó kisfiúval.

További fotókért kattintson a képre! Forrás: HBO

Az Above Suspicion megtörtént eseményeken alapuló izgalmas kémsztori, amelyben a színésznő Phillip Noyce rendezővel (Férfias játékok, A csontember, Salt ügynök) dolgozhat együtt. Végül a The Set Up romantikus komédia, afféle inverz Förtelmes főnökök, amelyben a beosztottak arra szövetkeznek, hogy összehozzák a főnökeiket. De mi ezen túlmenően is minél több filmben szeretnénk látni a színésznőt, hiszen még csak sárkányon láttuk lovagolni, pedig állítólag korcsolyázni, evezni, vitorlázni, síelni és teniszezni is kiválóan tud.