Fény derül kedvenceink sötét múltjára

AnnaSophia Robb
Vágólapra másolva!
Legújabban a Szex és New York-hoz készült előzménysorozat, de hamarosan a fiatal pszichopata sorozatgyilkos, Hannibal Lectert és az ifjú - szintén zakkant - Norman Batest is láthatjuk a képernyőn. Ennek apropóján összeszedtünk pár prequelt, vagyis olyan tévés szériát, amely egy korábbi film vagy sorozat előzményét meséli el.
Vágólapra másolva!

A prequel a "previous" és a "sequel", vagyis az "előző" és a "folytatás" szavak összevonásával keletkezett, és ráillik minden olyan történetre, amely később meséli el egy másik sztori előzményét. A kifejezést először 1958-ban használták egy sci-fi és fantasy magazinban, de csak a hetvenes, nyolcvanas évekre vált bevetté, végleg pedig a második Star Wars-trilógiával került be a köztudatba. (A hatrészes Star Wars-t ugyanis - ki ne tudná - a negyedik epizódtól kezdték annak idején, csak 1999-től adták le az első hármat.) A televízióban is csak mostanában vált divatossá a műfaj, de azért találunk korábbi példákat is.

Carrie naplója

Többször cikkeztünk már a Szex és New York előzménysorozatáról, amely Carrie Bradshaw középiskolás éveit mutatja be, A pletykafészek és a Narancsvidék producerpárosa, Josh Schwartz és Stephanie Savage közreműködésével. A főszerepet AnnaSophia Robb kapta, akit fiatal kora ellenére számos produkcióban (Híd Terabithia földjére, Hipervándor, Charlie és a csokigyár) láthatott már a közönség. A szériát a magyar nézők is hamarosan - vélhetően tavasszal - láthatják, a Viasat3 vette meg.

CW

-----------------------

Hannibal

A Bárányok hallgatnak-ra épül Bryan Fuller (Halottnak a csók, Hősök) sorozata, amely idén kerül képernyőre az Egyesült Államokban. Főszereplője a fiatal Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), aki a történet idején még egy kedves, vidám természetű fickó - egy igazi időzített bomba, amely bármikor robbanhat. A szériában nemcsak az Anthony Hopkins által is megformált sorozatgyilkost ismerhetik meg jobban a nézők, hanem Will Graham FBI-ügynököt is, akit Hugh Dancy alakít.

-----------------------

Bates Motel

Az Egyesült Államokban szintén idén (márciusban) debütál a Bates Motel, amely a filmtörténet másik hírhedt sorozatgyilkosát mutatja be közelebbről. A Psycho-ból ismert Norman Bates itt még békében él édesanyjával, hasonló a helyzet tehát, mint amit a Hannibal is ábrázol. A leendő pszichopatát a huszonegy éves Freddie Highmore (Charlie és a csokigyár, Arthur és a villangók) játssza, a Norma nevű édesanyát pedig az Egek urá-ért Oscarra is jelölt Vera Farmiga.

-----------------------

Caprica

A Battlestar Galactica, vagyis a Csillagközi romboló előzménysorozata, amely azonban még mindig a jövőben játszódik. Több mint ötven évet repülünk vissza az időben, hogy megismerjük a két rivális család, az Adama és a Greystone família küzdelmét, ami valahogyan a Csillagközi romboló-ban ábrázolt eseményekhez vezet. A széria csupán egy évadot ért meg, de a történetben volt még tartalék, 2012-ben ugyanis elindult a Battlestar Galactica: Blood & Chrome című websorozat is, amely William Adama zászlós ifjúkorát dolgozza fel.

SyFy

-----------------------

Spartacus: Az aréna istenei

A Spartacus: Vér és homok főszereplője, Andy Whitfield 39 évesen hunyt el rákban 2011 szeptemberében: miután non-Hodgkin limfómát diagnosztizáltak nála, a Starz először egy előzménysorozatot készített a Spartacus-hoz - amely a trák rabszolga megjelenése előtt játszódik ugyanabban a gladiátoriskolában, ahova később ő is kerül. A producerek azt remélték, hogy a színész rendbe jön az ily módon elhalasztott második évadra, de miután tovább romlott az állapota, bejelentették, hogy a szerepét Liam McIntyre viszi tovább.

-----------------------

Az ifjú Indiana Jones kalandjai

1992 és 1996 között ment az Indiana Jones-filmekhez kötődő sorozat, melyben a már kilencvenhárom éves kalandor meséli el, hogy fiatalkorában mik történtek vele - miközben a huszadik század első évtizedeinek jelentősebb történelmi eseményeiről is képet kapunk. A 8-10 és a 16-21 éves Indy mellett az ötvenéves is feltűnt, akit a mozifilmek sztárja, Harrison Ford alakított, de többek között Max von Sydow, Christopher Lee, Catherine Zeta-Jones és Daniel Craig is megjelent a sorozatban.

-----------------------

Az ifjú Herkules kalandjai

A maga idejében elég népszerű volt a Herkules című fantasysorozat - ahogyan spin-offja, a Xena is -, így nem meglepő, hogy ehhez is készült prequel. 1998-ban még ment az eredeti sorozat, amikor Az ifjú Herkules kalandjai elindult: a görög hős fiatalkorába tekinthettünk be, annak a folyamatnak lehettünk tanúi, ahogyan harcossá képezte magát. Az egy évadot megélt szériában a címszerepet a mára sztárstátusba emelkedett Ryan Gosling játszotta.

Wikia

-----------------------

Star Trek: Enterprise

A kétezres években készült (2001 és 2005 között futott) sorozat az eredeti, 1966-os Star Trek előtti időkben játszódik. Az első részben a dátum 2151, tíz évvel vagyunk a Föderáció alapítása előtt, és megismerkedhetünk az Enterprise űrhajó legénységével. Több rajongó szerint a széria nem illeszkedik koherensen a Star Trek-univerzumba, az eredeti sorozatban látottakhoz képest ugyanis többször ellentmondásba keveredik, figyelmen kívül hagyja azokat az utalásokat, amelyek ott a múltra vonatkoznak.