Rágyúrni a nyaralásra

Vágólapra másolva!
Miután a hőmérő higanyszála hetente többször érinti a bűvös harmincas számot, epedve várjuk azt a pár napot-két hetet, amikor átadhatjuk magunkat az édes semmittevésnek. Egy biztos: szeretnénk a legjobb formánkat hozni - ha párban, ha egyedül vetjük bele magunkat a nyaralásba. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a legfontosabb, hogy mindennek a megfelelő időben lássunk neki, és ne az utolsó napra akarjuk besűríteni az összes szépészeti beavatkozást - az 5 fölös kiló leadásától, a hajfestésen át a gyantáztatásig.
Vágólapra másolva!

T-14 nap: alakformálás

Bár a gyors fogyást ígérő, drasztikus fogyókúrák hosszú távon egyáltalán nem egészségesek, sőt, több káruk lehet, mint hasznuk, időnként mindenkinél eljön a "pánikfogyókúrák" ideje. Egy jól megtervezett, egészséges ételeken és mozgáson alapuló program - amelyet mindössze két hétig kell betartani - egyáltalán nem árt meg a szervezetünknek, sőt: a látványos eredményeket tapasztalva talán a fürdőruhaszezon végén is nagyobb kedvünk lesz egészségesen táplálkozni és rendszeresen mozogni.

Együnk, hogy fogyjunk!

A rövidtávú nagyon szigorú diétáknak és a koplalásnak, hosszú távon igen káros hatásai lehetnek, ráadásul, ha hirtelen fogyunk le, legtöbbször ott soványodunk, ahol nem szeretnénk: például az arcon vagy a melltájékon, pedig a legtöbb nő inkább a hasából vagy a combjaiból szeretne lefaragni.

Ha gyorsan szeretnénk néhány kilótól megszabadulni, elsősorban az anyagcserénket kell felgyorsítani, vagyis: ahhoz, hogy fogyjunk, ennünk kell. Soha ne hagyjunk ki étkezéseket - ha a szervezetünk nem jut táplálékhoz egy bizonyos ideig, pánikba esik és raktározni kezd, mégpedig zsír formájában.

A legfontosabb étkezés a reggeli, ez ugyanis már a nap kezdetén hatékonnyá teszi a szervezet metabolizmusát, így segítve elő a fogyást. A legcélszerűbb valamilyen magas fehérjetartalmú fogást enni, mint amilyen a tojás, ezt ugyanis több energiába kerül megemészteni, mint a szénhidrátokat.

Próbáljunk meg naponta ötször enni: az ideális három főétkezés és két nass. Két, lassan felszívódó energiát adó snack (egy délelőtt, egy pedig délután) segít stabilizálni a vércukorszintet, kevésbé tör majd ránk a farkaséhség, ráadásul az emésztésünket is folyamatosan "mozgásban" tartja.

Enni - nem enni

- Kerüljük el az üres kalóriákat - válasszunk mindig olyan ételeket, amelyek tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

- Együnk sok, sovány fehérjét - a legjobb választás a csirke, a pulyka és a tojás. A sajtfélék, sajnos, túlságosan zsírosak.

- Próbáljuk meg napi két adagra csökkenteni a gyümölcsfogyasztást, a gyümölcsökben ugyanis rengeteg a cukor. Együnk viszont legalább három adag zöldséget egy nap.

- Ne együnk gyorsételeket: ez nemcsak a gyorséttermi ételeket jelenti, de minden olyasmit, amit előre csomagoltan vagy félkészen vásárolunk.

- Próbáljuk meg csökkenteni az alkohol és koffein mennyiségét, és egy ideig hagyjunk fel a szénsavas üdítők fogyasztását is.

- Olvassuk el alaposan, milyen összetevőkből áll egy étel: igyekezzünk elkerülni azokat, amelyekben túl sok finomított cukor vagy zsír van.

- Vegyünk be naponta valamilyen jó minőségű táplálék-kiegészítőt, és igyekezzünk természetes módszerekkel támogatni az emésztőrendszerünk hatékonyságát - a gyógyteák, például a verbéna, a kamilla vagy a menta, segíthetnek ebben.

Amit nem lehet megúszni...

... az a testmozgás. Ugyanis ha nem eszik valaki, azzal le lehet fogyni, de a leadott súly hamar visszajön. Az izom egyszerűen több energiát használ el, mint a zsír. Ha valaki edzés nélkül fogyókúrázik, izomszövetet veszít, így lelassul az a anyagcseréje, a diéta befejeztével pedig éppen emiatt szed fel többet, mint amennyit leadott.