Kapros tökfőzelék

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg spárgatök, 1 csokor friss kapor, 2 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só, fél evőkanál 10%-os ecet, 1 pohár tejföl, 3 evőkanál liszt

Elkészítése:
Vágjuk hosszában kétfelé a tököt, majd a fél darabokat vágjuk keresztben ketté. Evőkanál segítségével kaparjuk ki a magházát a magokkal együtt. Éles késsel a külső háját hámozzuk meg, utána mossuk meg jól. A megtisztított darabokat tökgyaluval gyaluljuk le hosszú csíkokra.

Forrósítsuk fel az étolajat egy nagy lábasban, tegyük bele az összevágott kaporlevelet, majd pároljuk fél percig. Tegyük rá a legyalult tököt, csorgassuk meg az ecettel, majd ízesítsük sóval. Öntsünk alá annyi vizet, hogy jól ellepje, forraljuk fel, majd főzzük körülbelül öt percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Keverjük el simára a lisztet egy kis lábasban hideg vízzel, majd habarjuk be vele a tököt. Öntsük hozzá a tejfölt, jól keverjük el benne, hogy egyenletesen feloldódjon, és végezetül forraljunk rajta még egyet.