Hadjárat a narancsbőr ellen

Vágólapra másolva!
Vannak, akik szerint a leghatékonyabb és legolcsóbb módszer a makacs narancsbőr eltüntetésére a strandkendő, de sajnos ez csak átmeneti megoldás - az undok hepehupák a bőrön azonnal láthatóvá válnak, amint lehull a lepel. De még azoknak is van remény, akik csak most vették észre, hogy a bikiniből kilógó idomjaik nem épp a legkívánatosabbak - bár az igazán látványos eredményhez közel két hónap szükséges, ráadásul egyes kezelések rendesen megterhelik a költségvetést is. Hadjárat a narancsbőr ellen, a gyorsan bevethető gyalogságtól a titkos fegyverig.
Vágólapra másolva!

Szilvi elhűlve mesélte, ovis korú gyerekét azzal bosszantották a társai, hogy narancsbőrös a combja. Bár az ifjú hölgynek valószínűleg még nincs ilyen problémája, nem csoda, hogy a narancsbőr, másnéven cellulit fogalma bevette magát már a három-öt évesek gondolataiba is: kutatások bizonyították ugyanis, hogy a 16 év fölötti nők 95 százalékának okoznak problémát a combtól a fenéken át a hasig felkúszó, sőt, szokszor a karon is megjelenő gödröcskék - vagyis valószínű, hogy többször hallottak már erről a problémáról, ha máshonnan nem, a narancsbőrtelenítő termékek garmadáját népszerűsítő reklámokból biztosan.

Ez a nem túl esztétikus jelenség a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következménye. A nem megfelelő táplálékkal - túl sok kávéval, csokival, sörrel - ugyanis olyan anyagokat viszünk be a szervezetbe, amelyeknek hasznosítatlan alkotóelemeit alapállapotban a nyirokrendszernek kellene kiválasztania és elszállítania - ám az egész napos ücsörögés a számítógép előtt nem feltétlenül indítja be a nyirokkeringést; s ha mindemellett még nem is iszunk eleget, az a sok felesleges méreganyag biztosan ott ragad a zsírsejtekben, a bőr alatt, elcsúfítva a combot, a feneket, a hasat vagy akár a kart is.

A megoldás tehát egyszerű: sok ásványvíz, egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás. De van, amikor ez már kevés, vagy esetleg nincs időnk békésen kivárni azt a négy-hat hónapot, amíg az egészséges életmód megteszi a magáét - ilyenkor kezdődik a harc, sőt a hadjárat a narancsbőr ellen. A fegyverarzenál változatos, sokszínű, hatékonyság és ár szempontjából egyaránt. Vázoljuk a lehetséges stratégiákat.

Stratégia: terepszemle

Mielőtt azonban felvásárolnánk a drogériát vagy hosszabb távra kibérelnénk a masszőrt és a csodagépeket, érdemes meghatározni, hogy hányadik fázisban van a cellulit. Ehhez még nem feltétlenül szükséges a szakember, bár a segítségével könnyebb dolgunk lehet.

Az egyes fázisú narancsbőr még nem tragédia: csak alapos bőrvizsgálat után észlelhető. Mondjuk, ha fekvő helyzetben a bőr összecsippentésével enyhe egyenetlenség válik szemmel láthatóvá, de más esetben simának és hamvasnak látszik a kritikus terület, akkor még majdnem idejében csíptük el a bajt. Ilyenkor az életmódváltás is hamar jó eredményhez vezet.

Ha viszont már állva is felfedezhetők a gödröcskék, akkor a kettes fázisba tartozunk, és radikálisabb beavatkozás szükséges.

A harmadik fázisban a cellulit már szabad szemmel is jól látható, sőt mozgás közben is feltűnővé válik, míg a negyedik fázisban már nem is a narancsra, de inkább a karfiolra hajaz a kritikus testrész, vizesedés-elnehezedés érzés áll fenn - ha valaki itt tart, szinte már csak a csoda vagy nagyon intenzív kezelés segíthet.

Szerencsére legtöbben nem érik el ezt az állapotot, és van még esély a sima bőrre, csak kitartásra meg néhány trükkre van szükség.

Gyalogság: kencék

Ilyenkor jöhetnek például a csodakencék. A piacon 2000 forinttól 20 000 forintig jó néhány fajta krém, zselé és olaj kínálja magát. Van, amelyiket masszírozófejjel turbósítanak, akad olyan, amelyet önbarnítóval erősítenek, hogy még csinosabb legyen a használójuk, és vehetünk olyat is, amelyet speciális feszesítő fürdőzselével is kiegészíthetünk. Ezeknek a krémeknek egyik legfontosabb hatóanyaga általában a koffein, ami belsőleg árt, külsőleg használ - legalábbis a kozmetikai cégek állítása szerint. A koffein ugyanis, ha a kávéban, teában vesszük magunkhoz, dehidratáló hatással bír, márpedig a vízhiányos állapot a narancsbőr nagy barátja. Külsőleg bemasszírozva viszont javítja a bőr oxigenizációját, illetve stimulál, tehát segít elsimítani a hepehupákat - elvileg.

Gyakorlatilag azonban a bőrgyógyászok nagy része azt állítja, hogy krémes masszírozás önmagában édeskevés, a gyógynövények és a koffein csak rásegíthetnek a helyes étrenddel és megfelelő életmóddal elért eredményre. Ha azonban valaki mégis kencébe fektet, válasszon masszírozós terméket, kövesse pontosan a használati utasítást, és egészítse ki a kezelést testradírral, így két hónap alatt 3-4 cm-rel lehet soványabb.

Kinek jó: akinek egyes vagy kettes fázisú cellulitje van, és aki be tudja vállalni, hogy mostantól nincs kávé, cigi, alkohol, zsíros és egészségtelen étel, szénhidrát, van viszont rendszeres torna és sok-sok ásványvíz.