Pikáns burgonyatorta

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 1 csomag réteslap, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, só, darált bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, szerecsendió, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítése:
A burgonyákat sós vízben héjastul főzzük puhára, majd ha kihűltek, hámozzuk meg és szeleteljük fel vékonyra.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd tegyük bele a finomra összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg puha nem lesz, utána tegyük rá az összevágott petrezselyem zöldjét is.

Vegyük le a tűzről, öntsük rá a tejszínt, kanalazzuk rá a mustárt, ízesítsük sóval, fűszerezzük darált borssal és reszeljünk rá szerecsendiót. Tegyük bele a tojássárgáját is, majd az egészet jól keverjük össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kenjünk ki olívaolajjal egy közepes méretű kerek sütőformát, majd béleljük ki 4-5 lap réteslappal. Tegyük bele a felszeletelt burgonyát, és öntsük rá a tejszínes öntetet. Tegyük az egészet előmelegített sütőbe, ahol 140 fokon 20-25 perc alatt süssük ropogós pirosra.

Önállóan, salátával is fogyaszthatjuk, de cikkekre szeletelve köríthetjük vele húsokból, halakból készült sültjeinket, sőt, grillezett zöldség vagy sajt mellé is ehetjük.