Fárasztó tavasz

Vágólapra másolva!
Csak a tavaszi fáradtság - legyintünk, ha reggel nehezebben ébredünk, hamar kifáradunk, és koncentrálni sem tudunk igazán. Jó tudni, hogy nem csak az évszakváltás, a szervezet tartalékainak kimerülése okozhat ilyen tüneteket. Ha viszont tényleg csak az a baj, hogy télen feléltük, amit nyáron spájzoltunk, sokat tehetünk, hogy újra energikusak és gyönyörűek legyünk. Tippek és tanácsok a tavaszi fáradtság "gyógyításához".
Vágólapra másolva!

"Ha annyian beszélnek róla, nyilvánvalóan léteznie kell a tavaszi fáradtságnak, a tudomány azonban óvatosan bánik a fogalommal" - mondja Pitlik Ervin belgyógyász. "A tavaszi fáradtság önmagában nem betegség, akkor járunk legközelebb az igazsághoz, ha olyan tünet együttesnek tekintjük, melynek sokféle oka lehet. Ezek az okok néha együttesen vezetnek olyan jellemzőnek tekintett tünetekhez, mint a nagyfokú fáradékonyság, a gyengeség érzése, az aluszékonyság, a koncentráló képesség csökkenése vagy a koncentráció hiánya, az étvágytalanság, a szédülésérzés vagy esetenként a valós szédülés."

Okok

Téli étrend és luxuskalóriák

Pitlik Ervin szerint a tavaszi fáradtság okai között leggyakrabban a vitaminhiányt emlegetik, okkal: a "téli étrend" nem csak kevesebb C-vitamint tartalmaz, de a kevesebb napfény miatt kisebb a szervezet D-vitamin tartalma, és ásványi anyagokkal, nyomelemekkel is cudarul állunk. Télen nehezebb olyan magas vitamintartalmú, friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz hozzájutni, amelyeket jellemzően nyersen fogyasztunk, pedig több szempontból is ez lenne a legjobb. "A nyersen fogyasztott zöldfélék biológiai hasznosulása általában jelentősen meghaladja a párolt, főtt vagy sült zöldfélékét, a befőttekét vagy a mélyfagyasztott ételekét" - hívja fel a figyelmet a szakorvos. "Természetgyógyászok általános véleménye szerint leghatékonyabban a mikrohullámú sütővel rombolhatjuk ételeink tápértékét" - teszi hozzá Pitlik Ervin, aki szerint arra is figyelni kell, hogy minél kevesebb "luxuskalóriát", finomított szénhidrátot fogyasszunk, és ne vigyük túlzásba a fehérjefogyasztást sem.

"A fehérjék emésztése és feldolgozása jelentős energiát von el a szervezettől, az utóbbi időben egyre divatosabb Candida-fertőzések számára a cukor kiváló táptalaj. A szervezet sav-bázis egyensúlyát is befolyásolják elfogyasztott ételeink - igaz, a sav-bázis egyensúlyt a szervezet igyekszik stabil állandóságban tartani, igaz szűk határok között."

Napfényhiány és elektroszmog

A helytelen táplálkozás mellett, a téli napokra jellemző napfényhiány tehető felelőssé azért, ha a tavasz kezdetén rosszabbul érezzük magunkat a bőrünkben.

"Ez ugyanis alapvetően befolyásolja az idegrendszert és az ezzel szorosan együttműködő endokrin rendszert. Az egyre hosszabb nappalok, a neuroendokrin rendszer igénybevétele mellett, alapvetően módosítják a szervezet bioritmusát is" - magyarázza a szakember. "Akadnak magyarázatok, melyek a depresszióval rokonítják a tavaszi fáradtságot, egyúttal a 'boldogsághormon', a szerotonin hiányát okolják érte. A stressz, különösen a tartós stresszállapot gyengíti az immunrendszert és krónikus fáradtsághoz vezet. Az elektroszmog télen erősebb, ugyanis elektromos berendezéseinket, a tévét, a számítógépet, világítást, a téli időszakban gyakrabban, és hosszabb ideig használjuk."