Párolt szarvas zelleres krumplipürével

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg szarvascomb (hátszín vagy lapocka is lehet), 4 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 ág kakukkfű, 1 evőkanál borókabogyó, 3-4 db babérlevél, 1 teáskanál vadfűszer keverék, 1 körte, 1 szál sárgarépa, fél zellergumó, só, darált bors, 3 db vörösbor, 1 evőkanál étkezési keményítő

A zelleres krumplipüréhez: 1 kg burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 db zellergumó, só

Elkészítése:
Kenjük be olívaolajjal a lehártyázott szarvashúst, majd szórjuk meg a darált borssal és egy zacskóban klopfolóval összezúzott borókabogyóval. Morzsoljunk rá kakukkfűleveleket, tegyük rá a babérlevelet, szórjuk meg a vadfűszer keverékkel, és a kezünkkel a fűszereket jól dörzsöljük a húsra. Tekerjük be fóliával és legalább egy napra tegyük a hűtőszekrénybe érlelni.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben egy evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a bepácolt vadhúst. Minden oldalát süssük pár percig, míg a hús pirulni nem kezd.

Tegyük mellé a nagyobb darabokra felszeletelt zöldségeket és a körtét. Állandóan kevergetve pirítsuk legalább tíz percig, míg a zöldségek szépen megpirulnak. Öntsük alá a vörösbort, ízesítsük sóval, fedjük le fedővel, és kis lángon pároljuk míg a hús meg nem puhul. Közben az elpárolgott párolólevet pótoljuk vízzel, esetleg vörösborral.

A megpuhult húst vegyük ki az edényből, kóstoljuk meg a levét - ha szükséges ízesítsük -, hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be és szűrjük át a mártást.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A zelleres krumplipüréhez főzzük meg sós vízben a meghámozott és feldarabolt zellert és a burgonyát. Ha mindkét zöldség megpuhult, szűrjük le őket, a főzőlevéből egy keveset tegyünk félre. Tegyük konyhai gyorsvágó gépbe a zöldségeket, adjuk hozzá a vajat és zúzzuk pépesre. Ha szükséges, a főzőlevéből egy keveset önthetünk hozzá.

Tálaláskor kanalazzunk a püréből egy nagy tányér közepére, tetejére tálaljunk a megpárolt és felszeletelt vadhúsból, és csorgassuk meg a mártással is. Mellé rozmaringgal sütött körtéket és párolt brokkolit is tálalhatunk.