Betegesen egészséges

Vágólapra másolva!
Az teljesen normális dolog, hogy a szülők a legjobbat akarják adni a gyermekeiknek, ezért minden élelmiszerből igyekeznek az öko-t, a bio-t és a tartósítószertől menteset választani, és minden olyantól távoltartani csemetéjüket, ami egészségtelen. A túlzott aggódás és a tiltás azonban károsabb, mint gondolnánk: a tiltás nassoláshoz és elhízáshoz, a bioimádat pedig akár orthorexiához is vezethet.
Vágólapra másolva!

Éva, öt-, nyolc- és tízéves gyermekei fogait és gyomrát óvandó, nem engedi, hogy szénsavas üdítőket igyanak, és mindenek fölött a kólától tiltja őket. A gond csak az, hogy ő maga imádja, mindig van a hűtőben egy-két palackkal, és bevallottan nehezen tudja elmagyarázni a gyereknek, hogy neki miért lehet, a padtársuknak miért lehet és nekik miért nem -

"Nem ringatom magam abba a hitbe, hogy az iskolában nem kóstolnak bele, a zsebpénzükből nem spórolják össze a napi betevő kólára-valót, de talán, ha elmondom nekik, hogy ez a fogaikra káros, egészségtelen, cukros ital, talán ennek tudatában - és a fogorvostól való félelmükben - visszafogják magukat akkor is, ha nem vagyok ott."

Egy, az Új Diéta című dietetikus szaklapban is közölt amerikai kutatás eredményeit figyelembe véve, ez is ugyannyira hiú ábránd, mint abban bízni, hogy a szülői felügyelettől távol a gyerekek nem nyúlnak azonnal az otthon tiltott gyümölcs után.

A Penn State Egyetemen három- és ötévesek bevonásával elvégzett klinikai vizsgálat során ugyanis megállapították: a finom, de nem kimondottan egészséges élelmiszerek fogyasztásának korlátozása egyáltalán nem a megfelelő módszer arra, hogy távoltartsuk a gyerekeket ezektől - sőt: tiltással épp az ellenkező hatást érjük el.

A kísérlet két különálló vizsgálatból állt: az elsőben tizenegy héten keresztül vizsgálták ötéves átlagéletkorú és normál testsúlyú gyerekek étkezési szokásait úgy, hogy három hétig két egymáshoz hasonló formájú és ízű sznekkből választhattak a gyerekek - akármennyit akármikor. Az ezt követő öthetes szakaszban az egyikből nem ehettek a másikból igen, és a levezető harmadik szakaszban, ami szintén három hétig tartott ismét ehettek bármelyikből.

A másik teszt nyolc hétig tartott: az első négy szakaszban bárki ehetett a rágcsákból, a második négyben pedig csak az egyik fajtából.

Mindkét vizsgálat ugyanazzal az eredménnyel végződött: először a gyerekek hasonló mennyiséget ettek meg mindkét sznekkből, míg kontrollált periódus után, a tiltott csemegéből ettek többet - pedig azok ízre ugyanolyanok voltak.

Ez az eredmény egybeesett azzal a megfigyeléssel, amelyről a gyermekek szülei is beszámoltak csemetéik otthoni viselkedésével kapcsolatban: kiderült, hogy a túlsúlyos gyerekek sokkal több tiltást kapnak otthon, s így jobban érdeklik őket a tiltott élelmiszerek.

Rendben, de ha nem tilthatunk - mi a megfelelő módszer arra, hogy gyermekünk, csoki, cukor, chips fogyasztását féken tartsuk?

De a papa is nassol!

Schwanner Zita gyermekpszichológus szerint sem a tiltás a megfelelő módszer, hiába bízunk a fogorvos-mumusában - már csak azért is, mert a négy-öt-hatévesek önmeghatározása abból áll, hogy ellentmond mindannak, amit a szülő kér, dacol anyával, dacol a világgal.

Ezért sokkal célravezetőbb, ha mi magunk jó példával igyekszünk elöl járni.

"Ha a gyerek nem azt látja, hogy apa, bár mindent megevett a két órás ebédkor, úgy négy óra tájban rájár az édességes fiókra, anya pedig több üveg kólát megiszik egy nap, akkor nem valószínű, hogy egy unalmas, esős vasárnap délután, el tudjuk neki magyarázni, hogy ne egyen meg még egy tábla csokoládét, mert az nem tesz jó a fogainak vagy mert fájni fog tőle a hasa" - mondja a szakember."Éva történetében is itt érzem a logikai bukfencet."

"Kétféle módszert tartok célravezetőnek: egyrészt, hagyjuk, hogy mindent megkóstoljon, amit csak megkíván. (Az olyan, egyértelműen a felnőtt szervezetnek való dolgok, mint az alkohol vagy a kávé úgysem ízlnek a gyerekeknek: egy nyalás után undorodva köpik ki és néznek értetlenül a szülőkre). Sőt, kóstoljunk együtt, és magyarázzuk el minden falat chips, csoki, gumicukor és minden korty kóla után, hogy igen, ez tényleg finom, de ha túl sokat eszel belőle, ha ezt kéred uzsonnára, vagy ezt ennéd reggelire minden nap, az egyiktől megfájdulna a fogad, a másiktól a hasad, és beteges, gyenge kisgyerek leszel."

"Másrészt: ne állítsunk fel nagyon rigid szabályokat, amelyeket aztán mi magunk sem tudunk betartani és hitelünket vesztve saját dugánkba dőlünk - tehát soha ne zárjunk ki teljesen semmit, néhanapján, ünnepi alkalmakkor, vagy hétvégente, legyen szabad meginni-megenni azt, amit csak a szem megkíván" - fejezi be a szakember.