A Nap az asztrológiában

Vágólapra másolva!
Az asztrológia szempontjából fontos bolygók szimbolikáját felvázoló, tíz részből álló sorozatunk első darabja, a minden hierarchia csúcsán álló Napról szól, amely az egyén horoszkópjában az életerőt, a vitalitást és az energiát jelképezi - ha azonban kedvezőtlen a helyzete, arra is utalhat, hogy az illető hiú, arrogáns és nagyképű.
Vágólapra másolva!

Naprendszerünk legnagyobb tagja, a Földtől 150 millió km távolságra lévő Nap nevű csillag - átmérője 109-szer akkora, mint a Föld átmérője.

A Nap biztosítja a számunkra az életet: melege nélkül megfagynánk, fénye nélkül pedig lehetetlen lenne a növények fotoszintézise, amely elengedhetetlen az oxigénhez és a táplálkozáshoz. A Nap főleg hidrogénből áll, de héliumot is tartalmaz, és kisebb mennyiségben valamennyi kémiai elem megtalálható benne. A Nap négymilliárd éves, és a csillagászok számításai alapján még ötmilliárd éve van hátra. Ha "meghal", akkor megnő, és közben elnyeli az összes közeli bolygót, közöttük a Földet is. Ezek után összezsugorodik, majd eltűnik.

Szimbolikus értelemben, az asztrológiában a Nap az életet adó fényt jeleníti meg, az egység, a legmagasabb isteni princípium képviselője. Magában hordja azt a fehér fényt, amelyben ott található az összes szín. A Nap ereje a földi világban csak úgy jelenhet meg, ha szétdaraboljuk további energiákra - így válik érthetővé, kezelhetővé -, de mindegyik a Napra vezethető vissza, amely mindent magában foglal.

A Nap mindenféle hierarchiában az első helyet foglalja el - így az asztrológiában is fölötte áll a többi szimbólumnak és erőnek. Ha jelentését le szeretnénk fordítani a földi analógiák szintjére, akkor ő lenne a király, az uralkodó. A Nap hordozza magában a hatalmat, mindig pompával teli és büszke.

Ha az egyedi horoszkópokat vizsgáljuk, a Nap jeleníti meg az erőt, az egót, az én-tudatot. Az a hely, amelyet a Nap a horoszkópban elfoglal, különösen fontos, hiszen jelzi, mely területen próbálja meg az adott személy kifejezni önmagát és kinyilvánítani az akaratát.

A Nap jelenik meg a családfő szimbolikájában is: jelképezi az apát, vagy más, az életünkben fontos szerepet játszó férfialakot - de a valós személyre utalás mellett azt is megmutatja, milyennek szeretnénk látni az édesapánkat vagy a főnökünket, milyennek kell lennie annak az embernek, akitől iránymutatást várunk.

Forrás: NASA

A Nap a NASA egyik felvételén


orvosi asztrológiát

A Nap asztrológiai szimbóluma a kör, benne a ponttal, a megnyilvánult teremtő energiát, jelképezi, egyben arra is utal, hogy mindez teljes és tökéletes. Az alkimisták ezzel a jellel az aranyat jelölték, amelyet sokáig próbáltak előállítani. Ez azonban csak akkor sikerülhetett, ha az "aranycsináló" előbb önmagát is "arannyá" tudta változtatni, természetesen szellemi értelemben.

A Naphoz tartozó csillagjegy az Oroszlán, ez az energia a szülöttnek határozottságot, és nagylelkűséget ajándékoz. Bár megáldja némi hiúsággal is, hiszen neki kell lenni a legfeltűnőbbnek, legfényesebbnek, neki kell a legjobban ragyognia. Ha a Nap "rossz helyzetben" van a horoszkópban, akkor a horoszkóp tulajdonosára az arrogancia, a nagyképűség és a hanyagság lehet a jellemző.