Legnépszerűbb pecsenyénk

Vágólapra másolva!
A szárnyashúsok közül még ma is a csirke a legkedveltebb. A gyors elkészítés lehetősége mellett van egy másik igen figyelemre méltó értéke is: a konyhatechnikában ismert szinte valamennyi módon elkészíthető: egészben sütve, levesnek főzve, bundában hempergetve és kirántva, különböző finomságokkal megtöltve és egészben megsütve, vajban párolva a hozzá illő zöldségköretekkel. Ezekből szeretnénk egy kis ízelítőt adni, hogy bővítsük konyhaművészeti repertoárunkat!
Vágólapra másolva!

Különleges csirkegombócleves

Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg karalábé, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db zsemle, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 tojás, burgonya, zöldpaprika, paradicsom, metélőhagyma, törött bors, só

Forrás: Magyar Konyha


A csirkemelleket kicsontozzuk. A megtisztított zöldségeket vékony karikákra vágjuk és a csontokkal, egész vöröshagymával 3 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fokhagymát, az egész borsot, megsózzuk és 40-45 percig nem erős tűzön főzzük. Közben a csirkemelleket a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlékkel együtt ledaráljuk. Sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és hozzáadjuk a tojásokat. Jól összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle. A zöldséges alaplét átszűrjük, majd felforraljuk. Beletesszük a kiformázott gombócokat, a kockákra darabolt burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot. Az anyagok puhulásáig főzzük. Tálaláskor meghintjük apróra vágott metélőhagymával.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1550 KJ/370 kcal

Vajban sült csirke citromos, vajas endíviával

Hozzávalók: 1,20-1,30 kg csirke, 10 dkg vaj, 8 db endívia saláta, 2 dkg porcukor, 1 db citrom, őrölt fehér bors, szerecsendió, só

A csirkét hosszában kettévágjuk, gerincét kivágjuk, majd jól megmossuk. Tiszta konyharuhával szárazra itatjuk, külső, belső felületüket megsózzuk és meghintjük őrölt fehér borssal. Egy lábasban vajat hevítünk, beletesszük a csirkéket, és mindegyik oldalára átfordítva szép pirosra sütjük. Kevés vizet aláöntve, letakarva a sütőben készre sütjük.
Az endívia saláta külső levelét eltávolítjuk, jól megmossuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk és egymás mellé fektetve beletesszük a salátákat. Megsózzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval, cukorral, őrölt fehér borssal, rácsöpögtetjük az olvasztott vajat, a citromlevet és kb. 1/2 dl vizet. Alufóliával letakarva közép meleg sütőbe tesszük, és 10-12 percig pároljuk. Az elkészített csirkét negyedekbe vágjuk, saját levével meglocsoljuk és külön tálon kínáljuk a frissen elkészített endíviát.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 1930 KJ/460 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Juhfark 2002


Háromszéki kapros juhtúróval töltött csirke

Hozzávalók: 1,20-1,30 kg csirke, 8 dkg császárszalonna, 15 dkg finommetélt, 15 dkg juhtúró, 3 db tojás, 1/2 csomó kapor, 5 cl étolaj, fehér bors, só

Forrás: Magyar Konyha


A húsos császárszalonnát apró kockákra vágjuk, majd ropogósra sütjük. A finommetéltet sós vízben puhára főzzük, jól lecsepegtetjük és összekeverjük a kisütött szalonnával és annak zsírjával. Ezután hozzákeverjük az áttört juhtúrót és a tojásokat. Sóval, őrölt fehér borssal és az apróra vágott friss kaporral ízesítjük. Az így elkészített tölteléket a csirke előzőleg megsózott hasüregébe töltjük. A nyílást hústűvel betűzzük, vagy bevarrjuk. A csirke felületét is megsózzuk, tepsibe téve forró olajjal leöntjük. Közép meleg sütőben, gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2350 KJ/560 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Csopaki Finale 2003