Vágólapra másolva!
Májusban indul a Viasat tévécsatornán "A cég hangja" műsor, amelyben munkahelyi csapatok mérik össze énektudásukat, előadókészségüket. A produkció kapcsán felmerül a kérdés, mennyire alkalmasak az ilyen vagy ehhez hasonló dolgozói előadások a csapatszellem erősítésére? Milyen más módszerek léteznek?  
Vágólapra másolva!

Rendhagyó műsorral rukkol elő Viasat 3 tévécsatorna. "A cég hangja" produkcióban munkahelyi csapatok mérhetik majd össze előadókészségüket és énektudásukat. A verseny minden bizonnyal jó buli lesz a résztvevőknek: a kérdés már csak az, mennyit épülhetnek a munkahelyi csapatok egy-egy ilyen megmérettetés alkalmával?

Ami már most biztos: a hétköznapok hősei, a munkavállalók kedvet kaptak a szerepléshez. Mint Varró Balázstól, a Viasat PR-vezetőjétől megtudtuk: a hamarosan induló megmérettetésen 12 cég csapata vesz részt, eredetileg 100 helyről jelentkeztek a vállalkozó szellemű dolgozók. Az indulók közt egyébként éppúgy előfordulnak nagyvállalatok, mint kisvállalkozások - autókereskedés és panzió is megméretteti magát. Úgy tudjuk, a Magyar Telekom és a BKV is indít egy-egy csapatot. A győztes csapat tagjai 3 millió forinttal és fejenként 1 laptoppal lehetnek gazdagabbak a műsorfolyam végére - eközben persze a közös élmény, továbbá az esemény csapatépítő jellege sem elhanyagolható.

Vegyes a csapatépítő hatás megítélése

A téma kapcsán persze felvetődik: valóban alkalmas lehet a munkahelyi csapat építésére egy helyenként valóságshow-szálakkal is átszőtt szórakoztatóipari produkció? (A legrátermettebbeket kiválasztó mentorok közreműködésével tudniillik már a próbák, a felkészülés és a gyakorlás bizonyos mozzanatai is képernyőre kerülnek majd.) Megkérdezettjeink véleményei már megoszlanak. Míg egyesek kifejezetten életképesnek tartják az ötletet, mások szerint a csapatépítés lényege a kiválasztott programoktól függetlenül a közös élmény.

Ahol saját kórusa van a cégnek

"Személy szerint nagyon jó ötletnek tartom az énekes tehetségkutatót és hiszek az ilyen megmozdulások csapatépítő erejében. Mindez tőlünk sem idegen: a negyedéves ciklusmeetingek záróakkordjaként, mintegy lazításként itt a cégnél rendszeresen állnak elő énekes produkciókkal a legvállalkozóbb szellemű dolgozók. Adtak már elő részleteket az István, a királyból is. A cégnek emellett saját kórusa van. A közös éneklés bizonyítottan jó hatással van a dolgozókra, hiszen közösen alkotnak és az újszerű élmény kiragadja őket a szürke hétköznapokból. Cégünk "Mutasd meg magad" tehetségkutatójában ráadásul minden évben kiállhatnak dolgozóink addig rejtettnek hitt képességeikkel a többiek örömére - mondta el Kovács Anita, a Sanofi Aventis Zrt. kiválasztási és fejlesztési specialistája.

Sörözéssel is erősíthető a csapatszellem

Fazekas Zsolt, a Hill International fejvadászcég ügyvezetője kicsit másként látja ezt a kérdést. Szerinte nincsenek kőbe vésve a csapatépítés leghatékonyabb válfajai, hiszen a hasonló megmozdulások lényegét épp a közös élmények jelentik - a dolgozóknak ezt a keretet célszerű kitölteni minél hatékonyabban. "Remekül erősíthető a munkahelyi csapatszellem egy-egy közös színházlátogatással, bowlingozással, sörözéssel, egy kellemes estével valamilyen szórakozóhelyen vagy épp kirándulással is. A tapasztalatok szerint azoknak a programoknak a legjobb a beválási arányuk, amelyeket valamelyik kolléga előzőleg már kipróbált és jó szívvel tud a többieknek is ajánlani." Emberpróbáló, hosszabb, túrákat már csak kipróbált, összeszokott csapatoknak ajánl korábbi tapasztalatai alapján. Fazekas Zsolt hozzáfűzte: célzott tréningprogramokkal is remekül fejleszthető a dolgozók közti összetartás - ugyanakkor gyakran tapasztalja, hogy a tréning utáni közös programok és a kikapcsolódás élménye marad igazán emlékezetes a résztvevőknek.

Más kategória a tudatos csapatépítő tréning

Szirmay Ágnes munkapszichológus már úgy fogalmaz: mindenképp különválasztaná a csapatépítés két műfaját, illetve lehetséges útját - mégpedig aszerint, mi a célja. "Mindenféle együtt töltött tevékenység javíthatja a közhangulatot, és elősegítheti, hogy a munkatársak jobban megismerjék egymást, közös élményeik legyenek- így az éneklés is."

"Ám emellett, különösebb problémák megléte nélkül is érdemes programokat beiktatni, amelyek a fennálló együttműködési zökkenőket beazonosítják és kezelik. Az együtt töltött közös tevékenység egyébként is csak akkor élvezetes, ha nincsenek nagy számmal jelen a megoldatlan konfliktusok. Amennyiben valódi feltárandó nehézségek - például egyszerűbb szervezési-együttműködési kérdések, esetleg személyes vagy a csoportlégkör problémáiból adódó konfliktusok vannak - ezek csak elmélyítik a résztvevők kapcsolati nehézségeit, és kellemetlenné teszik az együttlétet. Ezeken a programokon a tréning a meglévő problémák megoldására jön létre, melynek során ellentétes álláspontok is ütköznek vagy feszülnek egymásnak. A cél éppen a konfliktus feloldása. Mindez viszont időigényes folyamat és nem tartozik a nyilvánosságra sem"- fejti ki véleményét a szakember a kérdés kapcsán.

Takács Gabriella