Fekete év vár a pályakezdőkre

Vágólapra másolva!
A cégek legfeljebb egynegyede számít a pályakezdőkre; a korábban felvételüket szorgalmazó multiknak most fele sem nyitott alkalmazásukra - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 7150 céget átfogó felméréséből. A 2010-es várakozásokból kitűnik, hogy 12 ezer új munkahely jöhet létre. Hogy mennyi szűnik meg, és ezáltal mennyi lesz az egyenleg, még nem tudható.
Vágólapra másolva!

"A recesszió szorításának kis mértékű enyhülése várható 2010-ben. Előreláthatólag 12 ezer új álláshely lesz: ám az, hogy a jövő évben esedékes elbocsátások és az újonnan létrejött álláshelyek végleges "egyenlege" miként alakul, az most még megjósolhatatlan"- mondta el Székely Judit, az Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára. Hozzátette: 2009-ben a recesszió nyomán 70 ezer munkahely szűnt meg. Ugyanakkor 10 milliárdos nagyságrendű munkahelymegtartó támogatással csaknem 100 ezer másik álláshelyet sikerült megmenteni.

Székely Judit hozzáfűzte, a tervek szerint 2010. január 1-től a rendelkezésre állási támogatásban részesülők - korábbi nevén szociális segélyben - vagy a passzív ellátásra jogosultak juttatását az a cég kapja majd, amely megmenti a munkanélküliségtől és alkalmazza őket.

2009 ősze tűnik a mélypontnak

Az idei évre visszatekintve a legtöbb vállalat életében 2009 ősze volt a mélypont. Míg 2008-ban a cégek kicsit több mint egyötöde (21 százaléka) értékelte kedvezőnek üzleti helyzetét, idén ősszel alig 15 százalékuk volt ugyanezen az állásponton.

Mindemellett 2009 végén már a válság ellenére is aránylag bizakodóan terveznek a cégek 2010-re. A legbizakodóbbak a pénzügyi szektorba tartozó vállalatok: egyharmaduk (32 százalékuk) növekedéssel számol"- számolt be a felmérés eredményeiről Simon Gábor államtitkár.

A vendéglátásban növekedés várható

Szemben a rossz évet zárt építőiparral és szállítmányozással, a kereskedelem, a vendéglátás és a gazdasági szolgáltató szektor szinte biztosan tervez növekedést. Mégsem lehet maradéktalanul lelkesedni a hírek hallatán. A pozitív várakozás ugyanis nem nagyon jelenik meg a munkaerő-felvételi szándék szintjén. Vagy csak minimálisan, főként a világpiacra termelő cégeknél. A megkérdezett cégek több mint kétharmada tervezi változatlan munkavállalói létszámmal a jövő évet.
A létszámbővítési terveket mindemellett visszafogja, hogy a vállalatok elsőként a válság miatt részmunkaidőre (4 nap munka+1 nap oktatás) átállított dolgozók munkaidejét állítják vissza teljes munkaidejű foglakoztatássá. További bővülésre csak ezután kerülhet sor.

Minden negyedik pályakezdő munkanélküli

A jövő év vesztesei így a pályakezdők lehetnek. Körükben már most 25 százalék az állás nélküliek aránya, ami 2010-ben tovább nőhet. Nemzetgazdasági szinten mindössze a cégek egynegyede tervezi pályakezdő fiatalok felvételét. Az előrejelzések szerint 2010-ben a fiatalok alkalmazásában korábban élen járó külföldi vagy vegyes tulajdonú vállalatok sem várják tárt kapukkal őket. Az elmúlt években a külföldi tulajdonú vállalatok 75 százaléka számolt a pályakezdőkkel: mára ez az arány 44 százalékra esett vissza, a vegyes tulajdonúaknál pedig 60 százalékról a felére. A minisztérium továbbra is a START - kártyákkal igyekszik vonzóvá tenni a fiatalokat a cégek szemében. A START- programra mintegy 6 milliárd forintos keretet szánnak.

Érdekes helyzet a válság ellenére a fennálló munkaerőhiány is. A cégek 3 százaléka tartósan nem tudja betölteni a fizikai munkaerő-igényét.

Takács Gabriella