Vágólapra másolva!
Idén a tavalyinál érzékelhetően több bejelentés érkezett az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz - mondja Dr. Gyarmati Edit főosztályvezető. A hátrányos megkülönböztetés céltáblái még mindig főként a romák, az 50 év felettiek és a kisgyermekes, vagy a gyermekvállalás előtt álló édesanyák. Az EBH-hoz beérkezett, és büntetéssel végződött munkát érintő diszkriminációs ügyekből szemezgettünk.
Vágólapra másolva!

Összevetve az adatokat a tavalyi év azonos időszakával, idén érzékelhetően több bejelentés érkezett - összegezte az eddigi bő öt hónapot Dr. Gyarmati Edit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) főosztályvezetője. Az EBH ebben az évben 19 különböző ügyben hozott elmarasztaló határozatot - a bejelentések alapján a látóterükbe került esetekből 8 kötődött a munkavállalók világához, a foglalkoztatáshoz.

Csak határozott idejű szerződéssel alkalmazták

Egy fiatal nőt például folyamatosan határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazott felettese, melyet átlagosan kéthavonta újra és újra meghosszabbított. Mikor azonban főnöke tudomást szerzett beosztottja várandósságáról, azonnal felmondott neki. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az eset kivizsgálása után ebben az esetben is eltiltotta a munkaadót a jogsértő magatartás további folytatásától. Emellett 500 ezer forint bírság megfizetésére is kötelezték a céget. Hasonló végeredménnyel zárult egy gyes után frissen visszatért dolgozó esete, akit főnökei kihagytak a gyes ideje alatt lezajló bérfejlesztésből, emellett több béren kívüli juttatásból, mindezt a nő távollétével indokolva.

Miután a telefonban elmondta, hogy roma...

Roma diszkriminációs ügy is került az EBH elé. Három roma asszony a munkaügyi kirendeltség kínálatában szemezgetve talált egy hirdetésre, majd felvette a munkaadóval a kapcsolatot telefonon. Már áttárgyalták az összes fontos tudnivalót, amikor egyikük rákérdezett, roma származása nem jelent-e majd problémát a munkaerő-felvételnél. Itt azonban véget is ért a telefonbeszélgetés: a leendő munkaadó gúnyosan felnevetett, majd lecsapta a kagylót. Most azonban nincs oka nevetgélésre, ugyanis a sértettek panaszt tettek az EBH-nál. A hatóság az eset részletes kivizsgálása után nem csak a jogsértő magatartás folytatásától tiltotta el, hanem 500 ezer forintra is megbírságolta a kendőzetlenül diszkrimináló munkáltatót.

Szégyentáblára kerültek a betegállományban lévők

Meghökkentő esetekből azonban így nincs hiány. Egy hazai cég szakszervezete például azért tett bejelentést a hatóságnál a munkaadó terhére, mert az sajátosan értelmezte a munkavállalói betegszabadságot. A cég egy, a dolgozók által jól látható, nyilvános helyen szégyentáblára függesztette ki a betegszabadságon lévő kollégák nevét és a munkától távol töltött napok számát. A megszégyenítés hatása hamar nyilvánvalóvá vált. A szégyentábla ráadásul vádaskodást, munkahelyi széthúzást eredményezett a többiek szabadnapjait firtató dolgozóknak köszönhetően. A cégvezető azzal érvelt: a gyakorlatot számos nyugat-európai cégnél sikerrel alkalmazzák a táppénzcsalók kiszűrésére. Az EBH ennek ellenére megállapította, hogy a munkáltató a diszkrimináció egy sajátos magatartási formáját a zaklatást alkalmazott a dolgozókkal szemben. Majd eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától valamint közzétette a határozatot a hatóság www.egyenlobanasmod.hu honlapján és kötelezte a munkáltatót, hogy az üzem területén lévő faliújságára függessze ki a hatóság döntését.

Dr. Gyarmati Edit azt is kiemelte: bár 2007. január 1-től elvben minden 50 főnél több személyt foglalkoztató költségvetési szervnek és többségi állami tulajdonban levő munkaadónak rendelkeznie kell esélyegyenlőségi tervvel, egy munkaadót épp ennek hiánya miatt marasztalt el az EBH.

Írásban lehet panaszt tenni.

Bár a visszaélések száma összességében nőtt, szexuális orientáción vagy vallási meggyőződésen alapuló hátrányos megkülönböztetésről mindeddig nem, illetve csekély számban érkezett bejelentés a hatósághoz.

A hátrányos megkülönböztetést elszenvedők az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál írásban tehetnek bejelentést. A beadványhoz - amennyiben azok rendelkezésre állnak - csatolni kell a tárgyi bizonyítékokat, például a diszkriminatív formában megszövegezett álláshirdetést, vagy a szemtanúk tapasztalatait is írásban. Ami biztató lehet az eljárást kezdeményezőknek, hogy nem kell éveket várniuk a folyamat befejezéséig: a jogszabály értelmében 105 nap alatt le kell folytatni az eljárást.

Ahol bejelentés tehető:
Egyenlő Bánásmód Hatóság
Tel: 336-7843, 336-7851
E-mail: [email protected]

Takács Gabriella