Nem ünnepelnek derűsen a pedagógusok

Vágólapra másolva!
Vasárnap ünnepeljük a pedagógusokat, akik inkább keserűen gondolnak a lassan záruló tanévre. Kötelező óraszámemelés, reálbércsökkenés, elbocsátások, gyakoribb erőszak az iskolákban. Sokakban megfogalmazódik a pályamódosítás.
Vágólapra másolva!

Klára évekig tanított angolt egy budapesti iskolában. Kezdetben még fűtötte a szakmai lelkesedés és a hivatástudat, végül a kedvezőtlen munkakörülmények, a neveletlen tinik és a szerény fizetés késztették pályamódosításra. A fiatal nő asszisztensként helyezkedett egy jól menő vállalkozásnál, tanári fizetése csaknem kétszereséért.

Sok a tévhit a tanári munkáról

- Nagyon keveset kerestem tanárként. Előfordult, hogy az albérlet kifizetése után már komolyan számolgatni kellett a forintokat. Ráadásul a pedagógusi munka - szemben a gyakori hiedelmekkel - egyáltalán nem fejeződik be a tanítás után és a nyári szünet sem tart hónapokig. A tanórák után kezdődik a dolgozatjavítás, az egyéb adminisztratív feladatok elvégzése és a felkészülés a másnapi órákra. Mindezt egybevetve gyakran este 6 óra táján, vagy még később végezhettem csak a munkával. A nyári szünet sem a felhőtlen kikapcsolódás időszaka. Akad, aki gyermekeket táboroztat, esetleg ilyenkor néz valamilyen kiegészítő jövedelemforrás után - ad betekintést korábbi szakmájába az egykori tanárnő.

Klára azt is elmondta: a családi háttér miatt gyakran még a kevésbé problémás diákok életfelfogásával is komoly gondok vannak. Egy tinédzser tanítványa például nem értette, miért nem megfelelő karriercél sztriptíztáncosnőként elképzelni a jövőt.

Nettó 100 ezer alatt a fizetések

A pályamódosító tanárok egyik érve, túl keveset keresnek, hogy megérje tanítani. Egy budapesti középiskolában egy teljes munkaidőben dolgozó, pályakezdő pedagógus bruttó 122 ezer forintot keres, így hó végén nettó mindössze 88 ezer forintot vihet haza. Egy három éve tanító középiskolai tanár bruttó 136 ezer, amiből 95 ezer forintot kap kézhez. A legkevésbé előnyös helyzetben furcsa módon épp a régebb óta dolgozó szakemberek vannak. Egy 24 éves munkatapasztalattal rendelkező pedagógus mindössze bruttó 154 ezer, azaz nettó 103 ezer forintot keres. Bár a pedagógusok részére rendelkezésre áll fejenként átlagosan bruttó 20 ezer forintnyi pótlék, ami a legjobb esetben is csak nettó 10 ezer forinttal emelheti meg a havi fixet. Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke megjegyezte, ugyan sikerült 5 százalékos béremelést kiharcolni, de ez az összeg sem tudott lépést tartani az inflációval, mivel pedagógusi reálbérek 10 százalékkal csökkentek 2007-ben.

Pályamódosítás: nyelvtanárként könnyebb

Így nem csoda, hogy a pedagógusok fejében egyre gyakrabban fordul meg a pályamódosítás gondolata. Katona Izabella, a Human Matrix Személyzeti Tanácsadó cég ügyvezetője mindenesetre úgy látja: a nyelvet, informatikát és reáltantárgyakat oktató pedagógusok könnyebben hajthatnak végre pályakorrekciót, mint a humán (földrajz, magyar, történelem) szakos, semmilyen idegen nyelven nem beszélő kollégáik. A nyelvet nem beszélők helyzetét a sajátos hazai piaci viszonyok is nehezítik. A munkaerő-piaci kínálat 70 százalékát a hazai kis és középvállalkozások teszik ki, de szűkösebb kereteik miatt csak egy szűk réteg számára tudnak munkalehetőséget biztosítani. Tömeges elhelyezkedésre a multinacionális vállalatoknál van lehetőség. Itt azonban nyelvtudás hiányában a sikeres elhelyezkedés esélye gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Túl monoton a call center

Ráadásul a közszférából a versenyszférába átigazolni az idegen nyelven kiválóan kommunikáló pedagógusnak is embert próbáló feladat lehet. Míg a középiskolai nyelvoktatás a szókincsre és a nyelvtani szabályokra, az üzleti élet sokkal inkább az éles helyzetekre, a tárgyalási fordulatokra és a határozott, gyors reakciókra van kihegyezve. A nyelvtanároknak, vagy az idegen nyelvet /nyelveket beszélőknek kis szerencsével járható út lehet a személyügyi pozíciók megpályázása, de a logisztika, az ügyfélszolgálat területén is vannak még lehetőségeik. Gyakran felmerül a pedagógus végzettségű pályamódosítók kapcsán a call-center, az ügyfélszolgálat és az értékesítés. Félő azonban, hogy az aktív szellemi munkához szokott tanárok számára az előbbi favágós és monoton lesz, míg az értékesítés a magas, de kiszámíthatatlan jövedelemmel kecsegtet.

Takács Gabriella