"Melyik arcomat mutassam az állásinterjún?" - Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő válaszolt

Vágólapra másolva!
A megismerés első mozzanata a látvány, a hanghordozás, a kézfogás és az illat. Ha ez nem kedvező, lehet, hogy elmarad a folytatás - véli Pintér Zsolt. A karrierszakértő olvasói levélre válaszolva hozzáteszi, az emberek figyelmét elsősorban a látvány ragadja meg (öltözék, mozdulatok, járásmód, testbeszéd - 55%), másodsorban, amit hallanak (beszédtempó, hangszín, hangerő - 38%) és csak legvégül az, amit mondanak nekik (7%).
Vágólapra másolva!

Már az egyetemen rutint szereztem bizonyos tárgyalásokon a diákszervezetben és részt vettem néhány állásbörze megszervezésében is. De azért egy állásinterjúnak komoly tétje van és a diplomámmal a zsebemben mindenképpen jó benyomást szeretnék kelteni. Azzal nagyjából tisztában vagyok, hogy az eddigi laza öltözködési stílusban nem mehetek el tárgyalni, tehát kissé "vasaltabbnak" kell majd látszanom. Ugyanakkor a nagy IT és internetes cégeknél programozó haverjaim továbbra is farmerban, meg sportcipőben járnak. Most megyek felvételizni egy rendszergazda állásra és már az első perctől kezdve szeretnék szimpatikus lenni, ugyanakkor nem megtagadni a saját személyiségemet. Mit tanácsol, melyik arcomat mutassam, hogy nyerő legyek az interjún?

K. Márton (Budatétény)

Pintér Zsolt: Amikor az imázsunkat/arculatunkat kialakítjuk, nem az a cél, hogy másnak akarjunk látszani, mint akik vagyunk. Éppen ellenkezőleg! Azt közöljük a világgal, hogy azok vagyunk, akik: tapasztalt, szavahihető, rátermett emberek. Ha olyan benyomást keltünk, amely figyelemre méltónak láttat bennünket a világ szemében, óriási előnyhöz jutunk már az indulásnál!

Mindenekelőtt azt kell eldöntenie, hogy milyen fajta arculatot szeretne kialakítani, vagyis, hogy mit gondoljon önről a leendő munkáltató, ha belép a szobába. Bizonyára ön is valami ilyesmit szeretne: "Úgy néz ki, mint aki jól felkészült, magabiztos, tudja, mit akar és tekintélye, meg hitele van. Komolyan kell vennem."

Fontos a megfelelő arculat kialakítása

Javaslom, hogy a felvételi beszélgetés előtt írja le, mit szeretne, mi legyen az emberek első benyomása önről! Ha sikerül eldöntenie, hogy milyen arculatot szeretne, akkor az is világossá válik, hogy mire kell törekednie. Olyan arculatot kell kialakítania, amely egyrészt a környezethez, másrészt a munka jellegéhez, illetve a személyiségéhez egyaránt illik. A bankvilág pénzügyi köreiben kívánatos imázs teljesen alkalmatlan lehet mondjuk egy kereskedelmi rádiónál vagy a számítógépes szakmában és fordítva.

Tervezhető az első öt perc megjelenése

Azt tanácsolom, máris lásson hozzá annak megtervezéséhez, hogy az első 5 percben hogyan keltsen magáról jó benyomást a felvételiztető(k)ben. Ugyanis már ennyi idő alatt a leendő munkáltató egyfajta képet alakít ki a jelöltről és ez nagyban befolyásolja az alkalmasság későbbi megítélését is. Egyfajta "színes szűrőt" jelent, amelyen keresztül a későbbiekben a jelöltet látni fogják és az első benyomásokat, főleg, ha azok negatívak, nagyon nehéz megváltoztatni. Egyébként is első benyomást csakis egyszer van módunkban kialakítani!

Pár perc alatt megvan rólunk az ítélet

Akár hiszi, akár nem, a laikus mindössze pár perc alatt már ítéletet alkot szakmai képessé-geinkről, társadalmi helyzetünkről, erkölcsi felfogásunkról, intelligenciánkról stb. Az emberek figyelmét az ragadja meg elsősorban, amit látnak (öltözék, mozdulatok, járásmód, testbeszéd - 55%), másodsorban, amit hallanak (beszédtempó, hangszín, hangerő - 38%) és csak legvégül az, amit mondanak nekik (7%).

Látvány, hanghordozás, kézfogás illat: első, de meghatározó jelek

Tehát a megismerés első mozzanata a látvány, a hanghordozás, a kézfogás és az illat. Ha ez nem kedvező, lehet, hogy elmarad a folytatás. Ha az álláskereső az első találkozáskor ügyetlenül viselkedik, a leendő munkáltató tévesen bár, de más negatív tulajdonságokat is feltételez róla. S ami még nagyobb baj, esetleg nem ad neki még egy esélyt! Ugyanakkor, ha valaki ápolt és elegáns, a leendő munkaadó hajlamosabb azt feltételezni róla, hogy intelligens, kellemes és megbízható. Mindent el kell tehát követnünk, hogy minél előnyösebb benyomást keltsünk öltözködésben, mozgásban, arckifejezésben és beszédben egyaránt.

Fontos a jó önismeret

Biztosan ön is szeretne önbizalmat sugározni, határozottnak, rátermettnek, egyszóval mindenben az adott munkakör betöltésére alkalmasnak látszani. Aki nincs kibékülve saját magával, annak nehéz lesz megoldani, hogy egyszerre legyen őszinte és szerepbe illő. Az önértékelésben fontos szerepet játszik mások visszajelzése arról, hogy milyennek látnak bennünket. A másokban keltett benyomást akár a külső, akár a belső énkép megváltoztatásával javíthatjuk. Azt tanácsolom, kezdje kívülről, mert gyors eredményt hoz, és mert a kedvező fogadtatás visszahat a belső önértékelésre is.