"Mit ér ma a diploma?" - Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő válaszolt

Vágólapra másolva!
Sokan felteszik a kérdést: melyik főiskolák, egyetemet válasszam? Érdemes-e egyáltalán több évet intézményes formában tanulni? Amint Pintér Zsolt válaszából kitűnik, ne vakítsanak el bennünket a különféle iskolák, 4-5 szempontot mérlegeljünk a döntés előtt. A diplomahalmozás egy gyakorlati szakembert kereső cégnél egyenesen hátrányos lehet.
Vágólapra másolva!

Az érettségi után néhány évig különböző szaktanfolyamokra jártam és volt egy pár munkahelyem is. Mégis, a család és a barátaim is egyre nógatnak, hogy végezzek el végre egy egyetemet is. Nem tudom, hogy a sok tanfolyam és egyéb képzés mellett van-e értelme a diplomának, és ha igen, akkor milyen irányban induljak. Mennyire fontos, hogy melyik egyetemre iratkozom be? Nézik-e majd a későbbi munkahelyemen, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán szereztem az oly fontos papírt?

K. Zoltán (Zalaegerszeg)

Pintér Zsolt: A kérdése teljesen jogos, sőt a családja nógatása is teljesen érhető. A fejlett társadalmakban magától értetődik, hogy tőkeként kezelik az emberi tudást. A levele alapján arra kell gondolnom, hogy önnek ebből meglehetősen tekintélyes mennyiség áll rendelkezésére, ennek ellenére valóban nem elhanyagolható az egyetem gondolata. Persze nem mindegy, hogyan választunk egyetemet vagy főiskolát. Ahogy ugyanis a diplomások száma növekszik, nő a márkanév jelentősége. Mivel hazánkban is megszaporodtak a diplomát adó különböző képzések, a tanulók egyre inkább minőségtudatúvá válnak. A választás előtt, fontos mérlegelni néhány alapvető kérdést:

¨ a kérdéses felsőoktatási intézmény rendelkezik-e állami akkreditációval?
¨ milyen a hazai presztízse, esetleg nemzetközi rangja?
¨ a diplomájával milyen elhelyezkedési esélyei vannak az ott végzettnek?
¨ mennyire aktívan segíti az intézmény a végzősök elhelyezkedését akár - egy "karrierirodán" keresztül megvalósuló - folyamatos álláskeresési tanácsokkal, professzionális állásbörze, illetve "vállalati napok" szervezésével, a végzősök kiközvetítésének hatékony megvalósításával?

A fiatalok egyre sokrétűbben tájékozódnak a felsőoktatási intézményekről, úgymond referenciát kérnek róluk. Ez annál is inkább lényeges, mivel sok egyetem és főiskola a fizetős hallgatókon keresztül jelentkező bevételhajszolásnak következtében diplomagyárakká váltak.

Ugyanakkor jobb, ha a diploma nem homályosítja el a látásunkat. Maga se rohanjon vakon felvételizni vagy beiratkozni bármelyik egyetemre! Sőt, a tanfolyamokkal is módjával! Célszerű óvatosan bánni a túlképzéssel, mert előfordulhat, hogy a tantermekben elveszítjük legfontosabb eszközünket, a józan eszünket. Különösen igaz ez azokra, akik harmincévesen már a harmadik diplomájukért tanulnak, miközben a Ph.D-jük is megszerzés alatt van, de semmilyen gyakorlatra nem tettek még szert. Sok nagyvállalatnál pedig sohasem emelkedhetünk a csúcsra valamilyen fokozatot lebegtetve.

Fejvadász gyakorlatom során számtalan esetben előfordult, hogy a gyakorlati vezetőt kereső külföldi megbízó a jelölt önéletrajzát átfutva - miután ő az első oldalon, mintegy büszkélkedve feltüntette, hogy oktat a Közgazdaságtudományi Egyetemen - már be sem hívta a személyes találkozásra, mondván: túl tudományos beállítottságú.

Sajnálatos tény azonban, hogy a megváltozott gazdasági körülmények között a 10-15 évvel korábban megszerzett tudás sem könnyen konvertálható tőkévé. Legtöbbször valamilyen kiegészítő képzésre van szükség. Például nyelv, számítógépes ismeretek. Magyarországon is igaz, hogy a tudás, a képzettség megvásárolható, no persze nem mindegy, hogy milyen szintű tudás és mennyiért. Ezért javaslom, mindenekelőtt tájékozódjon az egyetemek felől a fentebb említett kritériumok alapján és csak alapos mérlegelés után döntsön!