Étkezés a munkahelyen: így legyünk a legjobb kondiban

Vágólapra másolva!
Az egészségesen táplálkozó, jó fizikai állapotban lévő munkavállalók vidámabbak, hatékonyabbak és produktívabbak. Napi 5-10 perc sétával, ötszöri, kalóriaszegény étkezéssel és a megfelelő folyadékbevitellel máris sokat tettünk annak érdekében, hogy jobb kedvűen, gördülékenyebben és egészségesebben dolgozzunk. A témáról Antal Emesét, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét kérdeztük.   
Vágólapra másolva!

Antal Emese szerint az egészséges táplálkozás egyik fő alapelve: nincsenek tilos ételek, csupán előnytelen arányban fogyasztottak. A szakértő úgy véli: ideális esetben a táplálkozásban rendszeresen jelen kell lennie az összes fontos ételcsoportnak. Nagy hangsúlyt kell fektetni a gabonafélékre. Ennek érdekében jobb, ha a rostokban, magvakban dús kenyérféléket választjuk. Fontos, hogy a mindennapi táplálkozás része legyen a zöldség-, a gyümölcs-, a tej és a tejtermékek fogyasztása, éppúgy, mint a húskészítményeké. Utóbbi kettőből a szakértő a sovány változatokat javasolja, kiváltképp a diétázóknak. Ideális esetben heti egy alkalommal célszerű halat is fogyasztanunk.

A napi 4-5 étkezés elengedhetetlen

Rendszeresen előforduló táplálkozási hiba: a munkavállalók a határidők nyomása, a fokozott munkatempó miatt akár több étkezést is kihagyhatnak. Sokan nap, mint nap úgy indulnak munkába, hogy még a reggeliről is elfeledkeznek. Nem számít egyedi esetnek, hogy valaki délután négykor, vagy még később eszik először a nap folyamán. Az egészséges táplálkozás és az egyenletes munkateljesítmény érdekében a napi 4-5-szöri étkezés az ideális. Jó, ha mindig van nálunk tízórai, uzsonna. Ez lehet egy pohár gyümölcsjoghurt, egy kis saláta - a jobb ízfokozat érdekében némi fetasajttal megszórva, vagy valamilyen gyümölcs. Az ebéd gyakorlatilag bármi lehet, ha módjával fogyasztjuk. Diétázók számára külön tipp: nekik csak a korábban fogyasztott mennyiségek felével kellene számolniuk.

Az ásványvizeket érdemes havonta váltogatni

A folyadékbevitelre is oda kell figyelni. Egy felnőtt embernek naponta minimálisan 1,5-2 liter folyadékot kell fogyasztania. A szénsavas, cukros üdítők fogyasztása sem tilos. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne ez tegye ki a napi folyadékszükséglet nagyobb részét. A folyadékpótlásra a tiszta víz, a szénsavas és szénsavmentes ásványvizek a legmegfelelőbbek. Az ásványvízfogyasztás kapcsán jó tanács: célszerű a márkákat havonta változtatni, hogy az ásványi anyagok bevitele ne váljon egyoldalúvá. Praktikus, ha a munkavállalók tartanak egy-egy üveg, 1,5 literes ásványvizet az íróasztaluk közelében. Ebből világosan láthatják, hogy az optimális folyadékpótláshoz képest mennyit fogyasztottak belőle.

A fogadásokon is körültekintően kell menüt választani

Külön említést érdemel azoknak az étkezése - menedzserek, üzletemberek - akiknek munkakörükből adódóan sok étkezéssel egybekötött protokolleseményen, fogadáson kell részt venniük. Az ilyen munkakörben dolgozók ideális esetben úgy ütemezhetik az étrendjüket: ha tudják, hogy fogadásra hivatalosak, aznap, vagy másnap figyeljenek oda a kevesebb ételfogyasztásra. Amennyiben a fogadás az esti órákra esik, célszerű a nehezebb, zsírosabb, testesebb fogások - például birkapörkölt nokedlivel - helyett könnyű ételeket, salátát, zöldségfélét választani. Szerencsére a svédasztalos vacsorák nagy választékot biztosítanak.