A felmondás írott és íratlan szabályai

Vágólapra másolva!
Besokallt a munkahelyen és azonnal fel akar mondani? Vagy jobb állásajánlatot kapott? A munkaviszony megszüntetése nem bonyolult, ám nem árt résen lenni. Milyen írott és íratlan szabályai vannak a cégtől való elköszönésnek?
Vágólapra másolva!

"A munkavállalónak a rendes felmondást mindig írásban kell benyújtani, máskülönben érvénytelen lesz. Indokolni viszont nem kell"- mondta el kérdésünkre Dr. Kovács V. Gábor ügyvéd, munkajogász.

Ha lehet, személyesen adjuk át

A felmondólevelet két példányban kell elkészíteni - egyet a munkáltató, egyet saját részre - és azt a munkáltatói jogkör gyakorlójának átadni. (Utóbbi általában a cégvezető vagy a dolgozó felettese.) A bonyodalmak elkerülése végett a legcélszerűbb személyesen a vezető kezébe adni, de természetesen postai úton is elküldhető. A postai küldést akkor érdemes választani, ha a felek között elmérgesedett a viszony - de ilyenkor mindig a tértivevényes variációt válasszuk és a postázás igazolószelvényét is gondosan őrizzük meg.

Csak másnap indul a felmondási idő

Nem szabad megfeledkezni a felmondási időről sem. Az általános szabály szerint ennek időtartama 30 nap - a felmondási idő a munkaviszonyban töltött évek számától függően persze hosszabb is lehet, legfeljebb 90 nap. A felmondólevél dátumozása kulcsfontosságú. A felmondási idő mindig a felmondólevél kézhezvételét követő nap kezdődik el - az átadás napján korántsem beszélhetünk még róla...

A felmondási időt a munkavállaló köteles letölteni - ellenkező esetben meg kell fizetnie a le nem dolgozott időre eső munkabérét. Indulati alapon, meggondolatlanul felmondani bizony költséges mulatság, ezért nem is érdemes... A versenyszférában, például kulcspozíciókra kiválasztott munkatársak esetén nem kizárt, hogy az új munkáltató kiegyenlíti a felmondási időt le nem töltők fizetési kötelezettségét. Amennyiben erre nem kerül sor, érdemes mérlegelni, hogy a kiszemelt új pozíció vajon megér-e ekkora befektetést. Hasonlóan kényes helyzetet eredményezhet a versenyszférában a konkurenciatilalom is - ennek értelmében a szakember nem változtathat munkahelyet a munkába állástól számított bizonyos időn belül, kártérítési vonzatok nélkül. Igaz, az új munkáltató ebben a helyzetben is gyakran kompenzál - mégis célszerű a hasonló feltételekkel szerződést kínáló cégekkel még a munkaviszony elején úgy szerződni, hogy legyen mód döntéshelyzetben elállni a munkaszerződéstől...

Dolgozói felmondás: a teljes felmondási időt le kell dolgozni

A munkavállalónak a felmondási idő alatt a folyamatban lévő ügyek átadásáról is gondoskodnia kell - ám arról, hogy mi minden tartozhat ebbe a kategóriába adott cégnél, már a munkáltató határoz. Gyakori tévhit, hogy nem kell teljes egészében letölteni a felmondási időt, csupán félig. Az érv rendszerint az, hogy a munkáltató eltekinthet ettől. Eltekinthet, de nem köteles, ugyanis neki is idő kell a munkavállaló pótlására. Célszerű továbbá szem előtt tartani, hogy munkavállalói felmondás esetén nem jár végkielégítés.
Extrém esetben választhatjuk a rendkívüli felmondást is, igaz, csak ügyvédi segítséggel ajánlatos. Ebben az esetben mindig meg kell indokolni a lépést. Megfelelő érvelésnek számít például a munkaviszony fent nem tarthatóságára utaló körülmények - az elmaradt, kifizethetetlen bérek, a kibékíthetetlen ellentétek - megemlítése a felmondólevélben indokként.

A humán oldal: valamit illik mondani a főnöknek

"Ugyan indokolni nem kell a rendes felmondást, mégsem kizárt, hogy egy négyszemközti beszélgetés erejéig a felettes mégis rákérdezhet a döntés okára. Erre gyakran a céges HR osztályoknak is szüksége lehet, hogy statisztikai, minőségbiztosítási okokból úgynevezett exit interjúkat készítsenek a kilépőkkel. Nem kell okvetlenül színt vallanunk a vezetőnek, ha nem szeretnénk. Ugyanakkor törekedjünk az udvariasságra, a kulturált hangnemre. Tartózkodjunk az indulatos kirohanásoktól, mellőzzük a "beolvasást". A hazai piac kicsi, az élet fordulatos, nem tudhatjuk, a jövőben milyen keretek között találkozunk majd újra korábbi felettesünkkel"- hívja fel a figyelmet a józan viselkedésre és a hidak felégetésének elkerülésére Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó. És ne feledjük, zord hangulatban elköszönni korábbi felettesünktől már csak egy későbbi "referenciakérés" miatt sem túl kifizetődő...

(Mintát felmondólevélre itt tölthet le.)

Takács Gabriella