Munkaközi szünet, közös megegyezés, munkaidőkeret - A munkajogász válaszolt

Vágólapra másolva!
Dr. Sipos Márta válaszolt olvasóinknak a múlt héten beérkezett kérdésekre. A Gyed utáni pótszabadságtól, a problémamentes felmondáson át a munkaközi szünetig szintén sok téma előkerült. Kérdését várják szakértőink
Vágólapra másolva!

Kötelezik közös megegyezésre: Lehet?

Megteheti-e azt a munkáltató, hogy a GYED-ről visszatérő alkalmazottat elbocsájtja? Jobban mondva csak annyit közöl vele, hogy nem találtak neki helyet, ezért a szabadsága letöltése után közösen MEG KELL egyezni?! Mert velem ez történt. Jelenleg táppénzen vagyok. Mit tudok ez esetben tenni?

Dr. Sipos Márta: Nem kötelezheti közös megegyezésre. A közös megegyezés kifejezés azt jelenti, hogy a felek szabad akaratukból közösen döntenek, ha a munkáltató fel akar mondani, azt meg lehet támadni a bíróság előtt, annak következtében felmondási idő, végkielégítés jár...

Nem adják ki a pótszabadságot Gyed után

Harmadik gyermekem 2002.10.29-én született és én
2003.08.14-től mentem GYED-re feleségem helyett. Most újra munkába állok
a munkahelyemen, de nem akarják kiadni részemre a 2004-re járó 7 nap
pótszabadságot. Állítják, hogy csak 2 nap jár időarányosan, mert csak a
GYED első éve vehető figyelembe ebben az esetben és az 2004 áprilisában
telt le. Hivatkoznak a MK 100. számára.

Dr. Sipos Márta: Nem valószínű, hogy helytálló a munkáltató magatartása. Az Mt. 132. §-ának (2) bekezdésének szabályai nem teszik a pótszabadságra jogosultság előfeltételévé a teljes évnek munkaviszonyban, illetve munkában töltését. Ehhez képest a pótszabadságra jogosultság azt a munkavállalót is teljes egészében megilleti, aki év közben szült, vagy pl. a gyermekgondozási szabadságról év közben tér vissza, illetve év közben kerül a munkáltatóhoz.
A pótszabadság arányosításának tehát abban az évben, amikor a kiskorú született, vagy amikor a 16. életévét betöltötte, e címen nincs helye.
A pótszabadság kiadására viszont csupán az adott évben munkában töltött, illetőleg egyébként szabadságra jogosító idő arányában kerülhet sor.
E szabályoktól a kollektív szerződés vagy a felek megállapodása a munkavállalóra kedvezőbb rendelkezés megállapításával eltérhet [Mt. 13. §-ának (3) bekezdése].
Kérje írásban a munkáltató intézkedését!

Felmondás, de okosan

Határozatlan időre szóló munkaviszonyomat milyen módon szüntethetem meg,ha találok egy a számomra kedvezőbb állást úgy,hogy ne essek "két szék közé a padlóra". Azt tudom
biztosan,hogy jelenlegi munkáltatómnál a felmondási időt le kell
tölteni, de nem tudom,hogy emiatt elszalasztom-e a másik munkát. Van erre
valami megoldás? Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!
Üdvözlettel: (egy majdnem pályakezdő fiatal, a
témában nagyon laikus lány)

Dr. Sipos Márta: Próbaidő alatt azonnali hatállyal fel lehet mondani. Egyébként közös megegyezéssel tud a felmondási idő letöltése (min. 30 nap) nélkül az új munkáltatónál elhelyezkedni.