Májustól nyílik a holland álláspiac

Vágólapra másolva!
Hollandia májustól megnyitja munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott tagállamok munkavállalói előtt. A magyar dolgozók néhány héten belül már munkavállalási engedély nélkül is dolgozhatnak a tulipánok földjén. Megkérdeztük, kiket várnak a holland álláspiacon.
Vágólapra másolva!

A magyar lehetőségekkel kapcsolatban Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetője elmondta: tudomása szerint a holland munkaerőpiacon mintegy 50-55 ezer betöltetlen álláshely van. A Holland Királyság Budapesti Nagykövetségének információira hivatkozva hozzátette, az sincs kizárva, hogy a jövőben magánközvetítő irodák érkeznek hazánkba, akik főleg fizikai munkaerőt toboroznak majd.

Akiket keresnek: szakmunkások, mérnökök, pénzügyesek

A jobpilot anyacégének, a Monsternek hollandiai weboldalán közel 60 ezer állásajánlat található. Az Európai Unió hivatalos álláskeresési portálján, az EURES-en összesen 16 312 hollandiai állást hirdettek meg, köztük fizikai és szellemi munkák egyaránt fellelhetők. A hirdetéseket böngészgetve kiderül, a holland munkáltatók nagy számban keresnek szakácsokat, gépkocsivezetőket, építészeket, mérnököket, emellett különböző pénzügyi, informatikai (SAP tanácsadó) és egészségügyi pozíciók (orvos, ápoló) is nyitottak az uniós állampolgárok számára.

Gyors elhelyezkedés az építőiparban

"Gyors elhelyezkedésre elsősorban az építőiparban tevékenykedő szakembereknek, a fémipari szakmunkásoknak, a vendéglátósoknak és a magasan kvalifikált szakembereknek, például a kutatóknak lesz esélyük. Emellett a közszférába is várják az alkalmas jelölteket. A tanári, igazgatói posztra vágyóknak azonban nem árt tudni: ahhoz kiváló holland nyelvtudás szükséges" - tette hozzá.

Csak angollal is lehet boldogulni?

Mint Kovács Gézától megtudtuk, a holland nyelvtudás nem feltétlenül szükséges az elhelyezkedéshez, a fizikai pozíciók esetében elegendő az angol is. Ennek némileg ellentmond, hogy az EURES-en a hirdetések nagy része holland nyelven íródott. Tehát aki nem tud a nyelven, jelentkezni sem tud az állásra.

A hollandiai munkavállalással elérhető fizetések között elég nagy a szórás - derül ki a hirdetésekből. Az ajánlatok között találhatunk havi 3500 eurós állást, és havi 5000 eurósat is. Ami biztos: a munkakörök mindegyikében 1400 eurónál több fizetést ajánlanak a munkáltatók.

Eddig kevés magyar választotta Hollandiát

Hollandia egyébként a nyolcadik tagállam, amely megnyitja munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott tagállamok előtt. Ezen kívül a magyarok Angliában, Írországban, Svédországban, Spanyolországban, Portugáliában, Finnországban és Görögországban dolgozhatnak munkavállalási engedély nélkül. Az ország egyébként nem tartozik a kedvelt célországok közé. Bár friss adat nincs a Hollandiában munkát vállaló magyarok számáról, egy 3 évvel ezelőtti kimutatás szerint ezernél kevesebb magyar munkavállaló tartózkodik a németalföldi országban. "A dolgozók inkább Angliát, Írországot, Ausztriát és Németországot választják" - jegyezte meg Kovács Géza.

Oroszi Babett