Több pénz jut közmunkára

Vágólapra másolva!
A tervek szerint az idei 98 milliárddal szemben 120 milliárd forint használható fel jövőre a költségvetésből az Út a munkához programra - közölte Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista alelnöke. Tervben van, hogy a bér- és járuléktámogatáson kívül a munkaeszközökre is igényelhető lesz pénz.
Vágólapra másolva!

A 120 milliárdon felül mintegy 10 milliárd forint jut a regionális munkaügyi központok által szervezett közhasznú foglalkoztatás finanszírozására - mondta sajtótájékoztatón Gúr Nándor. Az a céljuk, hogy a jövőben ne csak a béreket és közterheit támogassa az állam, hanem a munkavégzéshez és a munkavédelemhez használt eszközök megvásárlását is. Ez ugyanis gondot okoz sok hátrányos helyzetű önkormányzatnak - tette hozzá a politikus.

Gúr Nándor elmondta, a 250-300 ezer rendszeres szociális segélyezett közül 80-90 ezren jutottak munkához, 150 ezren rendelkezésre állási támogatást kapnak és csupán 30-40 ezerre csökkent a segélyezettek száma.

Ebben a helyzetben a források bővítése mellett meg kívánják őrizni a bérek és közterheik állami támogatásának 95 százalékos mértékét a napi nyolcórás foglalkoztatás keretében.

55 év felett nem lehet elutasítani

Ugyanakkor az eszközvásárlásra igénybe vehető támogatás mellett lehetséges változtatásnak nevezte, hogy az 55 év felettiek foglalkoztatását ne utasíthassák el az önkormányzatok. Ugyanis az idősebbeket már nem szívesen vonják be a programba a települések - mondta.

Pozitív hírként értékelte, hogy az Út a munkához program keretében ma már nem csak segédmunkásokat alkalmaznak az önkormányzatok, hanem szakmunkásokat és szellemi dolgozókat is.