Családbarát munkahely? Nem utópia!

Vágólapra másolva!
A munkahely és a családi élet egyensúlyának megteremtése egyre nehezebb feladatok elé állítja az embereket. A konfliktus nem feloldhatatlan, ráadásul a megoldás nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató számára is előnyös.
Vágólapra másolva!

Az emberek munkahelyi és otthoni feladataikban egyaránt szeretnének helyt állni, de az utóbbi évek tendenciái megnehezítik a dolgukat: a családalapítás időpontja egyre későbbre tolódik, a hagyományos családmodell felbomlásával emelkedik a gyermeküket egyedül nevelő - ezzel egyidejűleg dolgozó - szülők száma. Az elvégzendő munka mennyisége ezzel szemben nemhogy csökkenne, de kimutathatóan nő. A hagyományos munkahelyeken ezek a tényezők a munka és a magánélet kényes egyensúlyának megbomlásához vezetnek.

Az úgynevezett családbarát munkahelyen azonban a munkavállalók össze tudják egyeztetni munkájukból eredő kötelezettségeiket és magánéletükhöz kapcsolódó feladataikat. Ebben segíthet a rugalmas munkaidő, a rugalmasság a munkavégzés helyét illetően (például távmunka lehetőségével), a támogatott gyermekfelügyelet iskolai szünetek idején, vagy akár a gyermekek részére kialakított játszósarok - de ez csak néhány példa arra, milyen eszközökkel járulhat hozzá a munkáltató a dolgozók kiegyensúlyozottabb munkavégzéséhez.

Gyakori tévhit, hogy a családbarát munkahely kizárólag a kisgyermekes anyák számára fontos. Valójában mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor rugalmasságra, toleranciára, engedményekre van szüksége ahhoz, hogy munkahelyi feladatait össze tudja egyeztetni magánéletével, vagy egyszerűen csak szeretne több időt szánni családi és baráti kapcsolataira, esetleg civil tevékenység végzésére.

Azt, hogy a fentiek megvalósítása nem pusztán utópia, bizonyítja, hogy számos országban - például az Egyesült Királyságban, a skandináv államokban, Kanadában és Ausztráliában - már működnek kifejezetten a munka és a magánélet egyensúlyára törekvő programok, és több európai uniós irányelv is előírja ennek szabályozását. Magyarországon az utóbbi években szintén elindult a családbarát elv és gyakorlat meghonosításának folyamata: a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Foglalkoztatási Hivatal, valamint az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium 2008-ban immár kilencedik alkalommal fogja odaítélni a "Családbarát munkahely" díjat. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 1.3.2-es számú humánerőforrás-fejlesztési programjának keretében nemrég fejeződött be egy korábban meghirdetett pályázat nyerteseivel végzett több mint egy éves közös munka. Az indulók családbarát vonatkozású tanácsadásért pályázhattak, a nyertes cégek és önkormányzatok a munka során számos változtatást tudtak bevezetni munkahelyükön.

A program keretében több kiadványt készült, amelyeket eljuttattak többek között kifejezetten a munkáltatók részére is, ahol az őket érintő előnyöket mutatja be. Ez azért is lényeges, mert felmerülhet a kérdés, hogy miért jó családbaráttá válnia a munkaadónak. A válasz egyszerű: a munka és a magánélet közötti konfliktus rövid idő után érezteti hatását, a munkavállaló morálja megromlik, termelékenysége és hatékonysága lecsökken. Statisztikai adatok támasztják alá, hogy azok az alkalmazottak, akiknek a munka és a magánélet összeegyeztetése nem okoz gondot, kevésbé feszültek, kevésbé aggódnak feladataik miatt, így jobban tudnak munkájukra és ügyfeleikre koncentrálni.

A családbarát munkahelyekről bővebb információk olvashatóak a www.csaladbarat.eu honlapon. (X)