A sikeres munkahelyi beilleszkedés lépcsői

Vágólapra másolva!
Új munkahelyen kulcsfontosságúak az első munkanapok. Az első benyomást rengeteg figyelmetlenséggel el lehet rontani. Késés az első munkanapról, az előző munkahely szapulása, a még ismeretlen cég minősítése mind-mind elvághatja karrierünket új munkaadónknál. Néhány hasznos tanács a beilleszkedéshez.
Vágólapra másolva!

Érkezzünk pontosan már az első munkanapon is. Hátráltathatja a sikeres beilleszkedést, ha az új kolléga rögtön késéssel indít. Ráadásul felesleges magunkat rögtön az elején kitenni rosszmájú megjegyzéseknek.

Csendes szemlélőként legyünk jelen

Az első néhány hétnek, időszaknak feltétlenül a csendes megfigyelői szerepről kell szólnia. Vegyük alaposan szemügyre az irodai hierarchiát, térképezzük fel, ki kivel van. Egyes nagyvállalatoknál a személyügyi osztály külön mentort is kijelöl az új munkatárs mellé, vagy integrációs tréningen képzi az újakat, megkönnyítendő az első pár hetet. Ha a cég ezt elmulasztotta, vagy nem alkalmazza, barátkozzunk össze egy szimpatikus, a feladatra alkalmasnak látszó munkatárssal, aki segít a nehézségek áthidalásában. Érdemes problémáinkkal, kérdéseinkkel - például ki kicsoda, mi a tevékenységi köre, melyik munkaeszközt, dossziét, iratot hol találjuk meg - közvetlen munkatársunkhoz fordulni.

Jegyezzük fel a fontosabb tudnivalókat

Az első néhány napban temérdek dologra kell majd koncentrálni. A kollégák neve, munkaköre mellett a cégkultúra jellemzőire is oda kell figyelni, így nem árt néhány feljegyzést készíteni a legfontosabb tudnivalókról. Kellemetlenül érinthet mindenkit, ha többedszerre kérdezünk rá az asszisztens, a recepciós vagy netán az értékesítéssel foglalkozó kolléga nevére.

Ne kérdezzünk túl sokat

Ehhez kapcsolódik: igyekezzünk mindent elsőre megjegyezni. Ne kérdezősködjünk túl sokat, ne akadékoskodjunk. Ugyanakkor mutatkozzunk együttműködőnek, és ha szükséges, bátran kérdezzünk. Nagyképűnek és közönyösnek tűnhetünk azonban, ha túl magabiztosnak látszunk és semmi kérdésünk nincs a munkával, a céggel, a teendőkkel kapcsolatban.

Tegyük félre az előítéleteket

Tegyük félre előítéleteinket, adjunk esélyt a kollégáknak. Az első látásra mogorva kolléga lehet, csak zárkózott és tovább tart a bizalmába férkőzni. Előfordulhat azonban: épp a látszólag kedves, mosolygós kolléganő az összes irodai pletyka kirobbantója és az egyik legfőbb intrikus a cégnél.

Ne az előző munkahelyből induljunk ki

Ne vetítsük ki automatikusan az előző munkahelyen szerzett tapasztalatokat az új helyre. Például ne távozzunk automatikusan korábban akkor sem, ha a régi helyen ez volt a megengedett. Ugyanakkor a túlzott erőfeszítések is kárunkra lehetnek. Ne túlórázzunk azonnal teljes erőbedobással, mivel sokan rögtön feltételezhetik: pozíciójukat veszélyezteti az "új jövevény."

Ne emlegessük sokat az előző munkaadót

Nem rokonszenves az új helyén állandóan előző munkahelyével, kollégáival, főnökével példálózó munkatárs sem. Jogosan merülhet fel a kérdés: ha annyira optimálisak voltak, vajon miért hagyta ott őket? Ha nem volt számára megfelelő, rólunk is így beszél majd, ha egyszer váltani fog?

Ne kritizáljuk a munkatársakat

Az első időszakban különösen tartózkodjunk a markáns véleménynyilvánítástól. Legyünk diplomatikusak. Nem kell megjegyzést tenni a kolléga modorára, ízlésére, előnytelen öltözködési stílusára, politikai állásfoglalására, világnézetére, munkastílusára - még akkor sem, ha egyesek ezt várnák, esetleg direkt provokálnak bennünket. Minden csapatban akadhat olyan kolléga, aki szívesen kóstolgatja vagy teszteli az új munkatárs reakcióit, vigyázzunk hát a szánkra! A meggondolatlan megjegyzések később számtalan konfliktus forrásai lehetnek. Az adott cégnél pár hetes munkatapasztalattal az épp hangos szóváltásba bonyolódó kollégák veszekedésébe sem tanácsos beleavatkozni: valószínűleg az újak nem ismerik a kettejük közti konfliktus előzményét, gyökereit.

Kapcsolódunk be a közös kávézásokba

Törekedjünk a barátságos viselkedésre. Ha hívnak, ne vonjuk ki magunkat a társasági életből, de ne is klikkesedjünk. A közös ebédek, kávézások szintén jó alkalmat szolgáltatnak a kapcsolatteremtéshez: legyünk szívélyesek, igyekezzünk bekapcsolódni a többiek beszélgetésébe. A véleménynyilvánítással azonban ilyenkor is bánjunk csínján...
Extrém ruha, átható parfüm, erős smink: beilleszkedéskor el kell felejteni
Nemcsak a belbecs, a külcsín is sokat nyom a latban, ha új helyen folytatjuk a karrierépítést. Vegyük szemügyre a kollégák öltözködését. Ha van, tanulmányozzuk a vállalat öltözködési előírását. Az extrém, harsány ruhadarabokat, a túl átható illatú parfümöt, nőként a hangsúlyos, erős sminket a beilleszkedés időszakában szinte biztosan el kell felejteni. Ha a cégkultúra megkívánja, később is...

Takács Gabriella