Nem csak a pénz miatt dolgoznak a magyarok

Vágólapra másolva!
A norvégok dolgoznak legkevésbé a pénz miatt, a bolgárok többsége viszont egyáltalán nem dolgozna, ha lenne elég pénze. Magyarország a munkáról készített motivációs felmérésen a középmezőnyben foglal helyet. Nálunk 57 százalék dolgozna akkor is, ha nem lenne rá szüksége - derül ki egy nemzetközi felmérésből.
Vágólapra másolva!

A norvégok csaknem 90 százaléka nem csak a pénzért dolgozik, csupán 10 százalék körüli volt azok aránya, akik számára a munka csak pénzkeresetet jelent. A norvég válaszolók 75 százaléka akkor is dolgozna, ha nem lenne szüksége pénzre - áll az International Social Survey Programme (ISSP) megbízásából Magyarországon a Tárki Zrt. által készített felmérésben.

38 százalék szerint: munka = pénzkeresés

Magyarországon azzal, hogy a munka csak pénzkeresetet jelent számára, a válaszolók 38 százaléka értett egyet, illetve 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy akkor is dolgozna, ha nem lenne szüksége pénzre.

Norvégia mindkét kérdésre adott válaszok alapján az első, Magyarország a középmezőnyben a tizenkettedik, illetve a tizedik helyen áll a felmérésben szereplő tizenkilenc ország viszonylatában.

Svédországban és Svájcban azzal, hogy a munka csak pénzkereset számára, a megkérdezettek csaknem 20 százalék értett egyet. Az USA-ban és Dániában 25 százalék volt ez az arány. Csaknem 30 százalékot ért el az arány Franciaországban és alig több mint 30 százalék volt a Németország nyugati részében, 34 százalék Németország keleti területén.

A pénz miatt dolgoznak a bolgárok és a spanyolok

A legmagasabb, csaknem 70 százalékos arányban Bulgáriában minősítették csupán pénzkeresetnek a munkát, több mint 60 százalékban Spanyolországban, 50 százalék körüli mértékben Oroszországban és Csehországban. A magyarországihoz hasonló, 40 százalék körüli volt ez a tábor Portugáliában és Szlovéniában.

Arra a kérdésre, hogy akkor is dolgozna-e, ha nem lenne szüksége pénzre, a norvégokon kívül a Németország keleti területein megkérdezettek és a dánok válaszoltak a legtöbben igennel, 75 százalékos arányban, és kicsit lemaradva, de még 70 százalék felett a svájciak. A svédeknél mért arány csaknem 70 százalék volt, az íreknél és a Németország nyugati területeiről válaszolóknál 65 százalék, az USA válaszolói körében pedig 64 százalék.

A finneknél érdekes kettősség

A legkevesebben, 34 százalékos arányban Bulgáriában válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy dolgoznának-e akkor is, ha nem lenne szükségük a pénzre. Körülbelül ugyanilyen arányban válaszoltak igennel Finnországban is, így a második kérdésre adott válaszok alapján a tizenkilenc országból csaknem az utolsó, a tizennyolcadik Finnország, az első állításra adott válaszok szerint viszont a nyolcadik helyen áll. Alacsony, 40 százalék körüli volt az arány Oroszországban és Spanyolországban is.