Betegen is dolgozik a németek kétharmada

Vágólapra másolva!
A német dolgozók kétharmadával előfordult az utóbbi egy évben, hogy betegen is elment dolgozni.  Az AOK betegbiztosító tudományos kutatása némileg árnyalja azt a pozitív képet, hogy a németeknél az utóbbi tíz évben jelentősen csökkent a táppénzes napok száma.
Vágólapra másolva!

Az AOK betegbiztosító statisztikájának egyik fele pozitív képet fest a német munkavállalók egészségi állapotáról. Két százalékkal (50,7-re) nőtt azoknak az aránya, akik nem mentek betegszabadságra az utóbbi egy évben, az egy munkavállalóra eső táppénzes napok száma évi 16-ról 15,4 százalékra csökkent.

Átlag feletti számok a gyermeküket egyedül nevelőknél

Némileg árnyalja a képet a betegbiztosító tudományos kutatóintézete (WidO) által készített reprezentatív kutatás, melyben a válaszadók 66 százaléka elmondta, az utóbbi egy évben volt olyan nap, hogy betegen dolgozott munkahelyén. A kevésbé súlyos esetekben pedig még többen hagyják el az otthoni ágyat. Kisebb megfázás és fejfájás esetén például 77 százalék ment el dolgozni. Érdekesség, hogy a nők öt százalékkal nagyobb arányban jelennek meg betegen is a cégnél, mint a férfiak. Különösen a gyermeküket egyedül nevelő anyák dolgoznak még a kifejezett orvosi tiltás ellenére is.

Félnek a főnöktől és a kirúgástól

Hogy miért mennek rosszullét ellenére sokan munkába? A válaszadók leggyakoribb indoka a munkaadói teljesítményelvárás (48,5 százalék), valamint a munkahely elvesztésétől való félelem (30,2 százalék). Lényegesen kisebb az aránya a felelősség- és kötelességtudatnak (13 százalék) és a kollégák haragjától való félelemnek (11,5 százalék). Minden tizedik munkavállaló a cég "szigorú táppénzpolitikája" miatt ment betegen is munkába.