Távmunkaház várja a cégeket Örkényben

Vágólapra másolva!
Október végén adja át Örkényben az ország első távmunkaházát a munkaügyi tárca. A 32 millió forintnyi EU-támogatással épült, 190 négyzetméteres, munkaállomásokkal felszerelt házban 22 kistérségi munkavállaló végezhet majd munkát - mondta Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

A távmunka-ház és szatellit-irodák lényege: a lehetőséggel élő cégek a kistérségi intézménybe helyeznek bizonyos részmunkákat - például adminisztratív tevékenységeket, adatfeldolgozást, adatrögzítést, telefonos piackutatást, ügyfélszolgálatot. A munkavégzéshez szükséges eszközökkel felszerelt létesítményt egy, vagy több cég bérelné a helyi önkormányzattól. A modell nem csak költséghatékony, hanem a kistérségi álláskeresők számára is lehetőséget teremt. A távmunka-ház már a potenciális munkaerővel is rendelkezik: a kistérségben - Örkényben és Udvardon - 120 fő vehetett részt EU-támogatással számítógépes tanfolyamon. Közülük további nyolcvanan e-learning program keretében sajátíthatják el a házban a munkavégzési rendszerét.

Bankok, biztosítók már érdeklődnek

Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke és Deloitte nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég menedzsere arról számolt be: három-négy nagyvállalat - köztük pénzintézetek és biztosítótársaságok - máris érdeklődést mutatnak a lehetőség iránt, mivel az alacsony irodabérlet és a kedvező költségek miatt fejenként akár 1 millió forint is megtakarítható évente. Mint elmondta: a munkaadóknak felesleges a távmunka-házban dolgozók kapcsán lógás vagy bejelentetlen távollét miatt aggódniuk, mivel az itt dolgozókat a megszokott munkahelyekhez hasonló módon ellenőrzik majd (beléptető kártya, érkezés-távozási időpontok ellenőrzése).

Kevés a magyar távmunkás

Az MTMSZ elnöke elárulta: az érdeklődő cégek tájékoztatása a napokban is zajlik, így reményei szerint a távmunka-házban a munkavégzés akár decemberben kezdetét veheti. Forgács Tamás a klasszikus távmunka - azaz az otthoni, és a cég telephelyén kívül végzett mobil távmunka helyzete kapcsán kiemelte: még mindig kevesen vannak a távmunkások. A hazai munkavállalók csupán 2 százaléka, alig 75 ezer fő dolgozik távmunkában. Ezzel szemben Nyugat-Európában a dolgozók 15, az északi országokban és a tengerentúlon az aktív foglalkoztatottak egynegyede végez így munkát - igaz, a felmérés utóbbiaknál azokat is számon tartja, akik csak heti 1-2 alkalommal dolgoznak távmunkában.