Még egy hónapig adható ki a tavalyról megmaradt szabadság

Vágólapra másolva!
A tavalyról ki nem adott szabadnapokat szeptember 30-ig ki kell adni a munkáltatónak. Az idei évben "beragadt" napokat azonban már csak kivételesen fontos gazdasági érdekre hivatkozva lehet átvinni 2008-ra, és akkor is csak március 31-ig lehet talonban tartani - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Idén márciusban fogadta el parlament a munkaügyi tárgyú törvények módosítását, amelynek része volt a szabadság kiadásának módosítása. Az új szabályok értelmében az év végéig ki kell adni az összes szabadságot és csak kivételesen fontos gazdasági érdekre hivatkozva lehet az alapszabadság egynegyedét az esedékesség évét követő évre áttolni, mégpedig a következő év március 31-éig.

Kivételesen fontos gazdasági érdeken a rendes szabadság kiadásával kapcsolatos, munkaszervezéstől független olyan körülményt ért a törvény, amely a munkáltató gazdálkodását meghatározó módon hátrányosan befolyásolja. Ilyen indokra azonban nem hivatkozhat majd a munkáltató, ha a rendes szabadság a gazdasági érdek sérelme nélkül kiadható lett volna az esedékesség évében.

Tekintettel arra, hogy a módosítások idén április 1-jén léptek hatályba, a 2006-ról maradt szabadságot legkésőbb idén szeptember 30-ig lehet kiadni.