Húsz évvel is tovább élhetnek a diplomások

Vágólapra másolva!
A diplomát szerzettek tovább élnek, mint akik a nyolc általánost sem végezték el - derül ki az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogy a harmincéveseknek mennyi a várható élettartam iskolai végzettség, nem és területi eloszlás szerint, és mindez hogyan változott az elmúlt húsz évben. Az eredmény érdekes eredményeket hozott: 2000-2004 között a harmincéves felsőfokú végzettségűek várható élettartama a férfiak esetében 78, míg a nők esetében több mint 82 év volt. Ugyanakkor a nyolc általánost sem végzettek esetében ugyanez a férfiaknál 62, míg a nőknél 72 év volt, azaz 16-20 év különbség van a várható élettartamot tekintve a legmagasabb és a legalacsonyabb iskolai végzettségűek között - írja a Világgazdaság.

A diplomások várható hosszabb élettartama egyébként több okkal magyarázható, függhet a családi háttér különbségeitől (körükben eleve magasabb a diplomás szülők aránya), az életszínvonaltól, a munkavégzés jellegétől és természetesen az életmódtól is, illetve mindezen tényezők együttes hatásától.