Karrierkilátások az egészségügyben

Vágólapra másolva!
A tervezett kórházbezárások, -összevonások következtében becslések szerint több ezer egészségügyi dolgozó marad állás nélkül. Egyelőre tisztázatlan, mi történik a munkájukat elvesztő orvosokkal, nővérekkel. A gyógyszercégeknél az utóbbi időben romlottak az elhelyezkedési esélyek. Anglia milliós fizetéssel várja a legjobbakat, de ott is sok a feltétel.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi dolgozók valószínűleg eljátszottak már a gondolattal: elbocsátásukat követően nem térnek vissza eredeti szakmájához, inkább a versenyszférában vagy külföldön próbálnak szerencsét. A lehetőségek azonban mindkét esetben erősen korlátozottak.

Kevés az álláshely

"Hazánkban az idei évben drasztikusan csökkent a gyógyszeriparban betölthető munkakörök száma. A pozíciókért folyó verseny jelenleg óriási. Összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint egy-két éve" - mondta el Gogolák Rita, a Ventiv Health tanácsadója.

Ezt támasztják alá a cégek által elmondottak is. A lapunknak nyilatkozó gyógyszeripari vállalatok egy része már tavaly leépítésbe kezdett, a többi cég pedig erre az évre - vagy legalábbis az első felére - létszámstopot hirdetett.

Ennek oka egyrészt az úgynevezett gyógyszer-gazdaságossági törvény, amely szerint az orvoslátogatók után ebben az évben fejenként ötmillió forint regisztrációs díjat kell befizetni. Másrészt pedig - ahogy a cégek fogalmaztak - a jelenlegi gazdasági helyzet.

A legtöbb állás orvoslátogatói munkakör

A versenyszférába vágyó egészségügyi dolgozók a változások ellenére még mindig legnagyobb eséllyel orvoslátogatóként helyezkedhetnek el. Emellett lehetőség van orvosszakértői, gyártásvezetői, minőségbiztosítói, törzskönyvezői, csomagolástervezői és monitori - a klinikai kipróbálások ellenőrzője - állások elnyerésére is. Ezen munkák betöltéséhez azonban legtöbbször orvos vagy gyógyszerész diploma, illetve minimum középfokú, gyakran tárgyalóképes angol-nyelvtudás szükséges.

A vállalatok egyébként elsősorban tapasztalt szakemberekre tartanak igényt. "A legtöbb területen azonnal bevethető, önálló, kapcsolatrendszerrel rendelkező, kevesebb betanulási időt igénylő munkatársakra van szükség" - tájékoztatott Gogolák Rita. A gyógyszeripari pozíciók egyébként általában nincsenek szakvizsgához kötve.

Egy kezdő fizetése: 270-400 ezer forint

A fenti munkakörök különböző juttatási csomaggal járnak, ami a feladat jellegétől, az elvárt egyéb készségektől függően egy kezdő 270-400 ezer forintos alapfizetésre, sokszínű egyéb juttatásra számíthat, a tárgyi eszközökön kívül.

Külföldön a sebészek, aneszteziológusok keresettek

A külföldi lehetőségekkel kapcsolatban Aszalós Zoltán, a Metaforum Egészségügyi Munkaerő-közvetítő Központ ügyvezetője elmondta: a magyar kórházi orvosok közül a tapasztalt sebészek, aneszteziológusok, röntgenesek számítanak keresettnek az Egyesült Királyságban. Őket állami és magánkórházak is alkalmazzák. A többiek számára azonban problémás az elhelyezkedés. Bár több százan próbálkoztak a kinti munkavállalással , mégis mindössze 20-30 százalékuk jutott végül munkához.

"A fiatal orvosoknak elit magánkórházakban tudunk havi két hetes munkát ajánlani. Feladataik közé egyszerűbb ügyeleti munkák tartoznak - vérvétel, katéterezés -, innen azonban tovább tudnak lépni szakterületük felé" - tette hozzá Aszalós Zoltán.

Gyógyszerészeknek munka akár azonnal

"Jóval szerencsésebb helyzetben vannak a gyógyszerészek: nyelvtudással és az általunk nyújtott felkészítés alapján ők rövid időn belül állást kaphatnak Anglia vezető gyógyszertárláncainál" - állítja az ügyvezető.

Többszörösek kint a bérek

A fizetések minden területen kimagaslóak: az orvosok az adó levonása után havi 2 millió forintot, a kezdők havi kéthetes munkával nettó 800 ezer forintot, a gyógyszerészek pedig havi nettó 1 millió forintot kereshetnek meg.

A külföldre vágyóknak ugyanakkor nem árt tudni: az álláskereséssel járó adminisztráció aránylag hosszadalmas és költséges. Ahhoz, hogy egy orvos munkát vállalhasson Nagy-Britanniában, túl kell esnie egy adminisztratív kötelezettségekkel, és bonyolult nyomtatványok kitöltésével teletűzdelt, viszonylag hosszú időt felölelő úgynevezett regisztrációs eljáráson, amely során a kinti orvosi kamara megvizsgálja a diplomáját, szakvizsgáit és szakmai múltját.

Oroszi Babett