Részleges belga munkaerő-piaci nyitás májustól

Vágólapra másolva!
Belgium május elsejével részlegesen megnyitja munkaerőpiacát az új EU-tagállamok munkavállalói előtt. A munkavállalási engedélyezés fennmarad, ám bizonyos szakmákban öt napon belül kiadják a munkához szükséges dokumentumot. 
Vágólapra másolva!

Belgium három régiója közül egyelőre a brüsszeli készítette el azoknak a szakmáknak a listáját, amelyekben engedélyeznék az új közép-európai tagállamokból érkezők munkavállalását. A belga munkaerőpiacnak jelenleg több építőipari szakemberre van szüksége. Az építészmérnökök, az informatika területén dolgozó szakemberek, a mérnökök, a számviteli szakértők számára is megnyílik a belgiumi munkavállalás lehetősége május elsejétől. A belga munkaerőpiacon a tagállamokból érkező ápolónők, vízvezeték-és villanyszerelők valamint autószerelők jelentkezését is várják.

A létrejött kompromisszum értlemében a listára felkerült szakmákban a munkavállalási engedélyek kiadását rugalmasan kezelik. A kérelmeket öt napon belül elbírálják a munkaerőpiac vizsgálata nélkül - áll a Napi Gazdaság cikkében.