Létszámbővülést terveznek a cégek 2006-ra

Vágólapra másolva!
Országos szinten 40-50 ezer fős növekedés várható a foglalkoztatásban 2006-ban a munkaügyi tárca és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös munkaerő-piaci felmérése alapján. A cégek az építőiparban, a gazdasági szolgáltatások területén, az idegenforgalomban és a feldolgozóiparban számolnak jelentősebb bővüléssel, a közszférában, a mezőgazdaságban, az energiaszolgáltatóknál viszont várhatóan csökken a foglalkoztatás.
Vágólapra másolva!

A magyarországi vállalkozások várható munkaerő-keresletéről és rövidtávú üzleti kilátásairól szóló felmérésben több mint 8000 vállalkozás vett részt, amely a magyar munkaerőpiac 20 százalékát, 720 ezres foglalkoztatotti kört képvisel. Az eredményeket sajtótájékoztató keretében Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette.

A külföldi tulajdonú cégek jobban bővítenek

A magyar tulajdonban lévők cégek 20 százaléka tervezi bővíteni foglalkoztatottainak számát, a többségében külföldi tulajdonúaknak pedig 30 százaléka. A megkérdezett gazdasági szervezetek 2006-ban átlagosan 1,2 százalékkal tervezik növelni létszámukat, ami nemzetgazdasági szinten a foglalkoztatás 40-50 ezres bővülését jelenti. A versenyszférában ennél nagyobb mértékű növekedés valószínűsíthető, miközben a közszféra "lead létszámából".

Tartós munkaerőhiány: építőipar, egészségügy, idegenforgalom

Az ágazatok közül az építőiparban, a gazdasági szolgáltatások területén, az idegenforgalomban és a feldolgozóiparban számolnak jelentősebb, 2 százalék feletti létszámbővüléssel, míg az energiaszolgáltatóknál, a mezőgazdaságban és szállítási, tárolási területen létszámcsökkenés várható.
A cégek minden korábbinál magasabb aránya, 17 százaléka számolt be arról, bizonyos pozíciókat nem tud betölteni. Elsősorban az egészségügyben, az építőiparban és a feldolgozóiparban figyelhető meg tartós munkaerőhiány, ami inkább a 250-nél több főt foglalkoztató cégeket sújtja.

Elsősorban szakmunkásokra van igény

Az állami statisztikák szerint mintegy 30 ezer legalább egy éve betöltetlen álláshely van az országban, az összes üres pozíció pedig Csizmár Gábor miniszter szerint 150 ezerre becsülhető.
Iskolai végzettség szerint leginkább szakmunkásokra (50 százalék), szakképzetlen fizikai dolgozókra (30 százalék) és szellemi -főleg diplomás - munkavállalókra (20 százalék) van szükség.

Pályakezdők: főleg a nagyvállalatok keresik őket

Pályakezdők foglalkoztatását az év első felében az összes cég 20 százaléka, a nagyvállalatok 40 százaléka jelezte. A tervezett pályakezdő felvételek 50 százaléka szakképzett fizikai munkavállalókra vonatkozik. A keresleten belül a szakképzetlen fizikai pályakezdő munkavállalók aránya 30 százalékot tesz ki, míg a szellemi munkakörökben a felsőfokú végzettségűek iránti igény a jelentősebb, mintegy 15 százalékos aránnyal. Középfokú végzettségű szellemi munkaerőre a felvenni kívánt pályakezdők között mindössze 5 százalékos kereslet mutatkozik. Ezek az adatok összhangban vannak a tartós keresletnél jelzett arányokkal.

Több a külföldi munkavállaló: a kamara szerint még több kellene

A kutatás szerint a megkérdezett cégek 18 százaléka alkalmaz külföldi munkavállalaót, ám arányuk a foglalkoztatotti létszámnak csupán 2,3 százalékát teszi ki.
Ugyan nőtt az utóbbi években a Magyarországon dolgozó külföldiek száma, Parragh László szerint néhány ágazatban, így az építőiparban és az egészségügyben, szükség lenne több külföldi, például kelet-európai munkavállalóra, ezért bátorítja a kormányt, segítse a külföldiek szabadabb munkavállalását.

Változatlan létszám várható a kölcsönzött munkaerőnél

Nemzetgazdasági szinten a foglalkoztatottak mindössze 2,7 %-át alkalmazzák munkaerő-kölcsönzés keretében. A 2006-ra vonatkozó előrejelzések szerint változatlan szintű marad a kölcsönzött munkaerő alkalmazása a vizsgált vállalati körben.

Karácsony Zoltán