Kiemelkedő a fizetése a vezető mérnököknek

Vágólapra másolva!
A gyárigazgatók és a termelési terület irányítói 15-17 milliós éves bruttó jövedelemmel kalkulálhatnak, míg a műszaki fejlesztési igazgatók majdnem tizenhármat keresnek. A Hewitt Humán Tanácsadó cég kompenzációs adatbázisa szerint inkább vezető mérnökként érdemes dolgozni, a beosztottak ugyanis legalább 150 ezerrel kevesebbet kapnak havonta.
Vágólapra másolva!

A másfél milliót közelíti a hazai gyárigazgatók bruttó havi jövedelme, a termelési igazgatók keresete pedig majdnem eléri havonta az 1,3 milliót, vagyis éves keresetük 15-17 millió körül mozog. A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2005-ös kompenzációs adatbázisa szerint ezekhez a posztokhoz képest jócskán alulmarad a többi termelési és mérnöki munkakör bérezése. Az igazgatói pozíciók magas keresetét a hozzájuk tartozó felelősség mértéke, az elvégzendő feladatok összetettsége, az elvárt szaktudás mélysége és a szükséges kompetenciák széleskörűsége magyarázza - írja a Világgazdaság.

A termelési csoportvezetők, az üzemvezetők és a minőségbiztosítási menedzserek éves bére ötöde a főnökeik fizetésének, vagyis bruttó 4,1-5,7 millió között keresnek egy év alatt. A minőségbiztosítási mérnökök javadalmazása szintén a munkakörhöz tartozó felelősség szerint történik - fogalmazott a Világgazdaságnak Jakobsen Ákos, a Hewitt benchmarking üzletágának vezető tanácsadója. A legkomplexebb minőségügyi elemzéseket és teszteket végrehajtók 4,5 milliós bruttó keresetre számíthatnak, míg a belső minőségügyi ellenőrzésekért és a standardok betartásáért felelős mérnökök már közel kétmillióval kevesebbet kapnak. A Hewitt a mérnöki pozíciók javadalmazásának vizsgálatakor azt találta, hogy a műszaki fejlesztési/beruházási igazgatók fizetése a legmagasabb, éves szinten megközelíti a 13 milliót, így bár kevesebbet keresnek, mint az értékesítési igazgatók (14,8 millió), de többet, mint a vállalatok marketingvezetői (11,3 millió).

A felmérésben részt vevő cégeknél a mérnökfizetések mindenhol meghaladták az évi négymilliót, vagyis a havi bruttó 333 ezret. Hasonló mértékű jövedelmekről számol be a Műegyetem Karrier Irodájának felmérése is, amely a két éve munkaerőpiacon lévő mérnökök körében készült. E szerint a középfokú nyelvvizsgát szerzettek tavalyi havi átlagjövedelme 229 269 forint volt, a felsőfokú nyelvtudással bírók bruttó keresete viszont már 2004-ben megközelítette a 330 ezret. A BME felmérése alapján a vezető beosztásban dolgozó mérnökök bére átlagosan havi 64 ezer forinttal magasabb, mint beosztottként dolgozó társaiké. Ennél jóval nagyobb különbséget jelez a Hewitt adatbázisa, itt ugyanis a magasabb felelősségi poszton dolgozó mérnökök legalább 150 ezerrel keresnek többet, mint a beosztottak. A főmérnökök havi fizetése 690 ezer, viszont az egy bizonyos terület technikai szakértőjének kinevezett vezető mérnök - aki értékeli, kiválasztja és alkalmazza a műszaki követelményeknek megfelelő technikákat, illetve folyamatokat - 535 ezret keres havonta, bruttóban.