Woody Allant MeToo-tüntetők fogadták Velencében, új filmje mégis vastapsot érdemelt

Párizs, forróság, virágok, koncert, divat, film
Woody Allen amerikai rendező és színész köszöni szépen, még mindig jól van. Éppen a velencei Lidóra érkezett meg, mint a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál vendége.
Vágólapra másolva!
Meglehetősen zajosra sikeredett Woody Allen új, Coup De Chance című filmjének bemutatója. A rendező jelenléte ellen tiltakozó tüntetők összeverekedtek a biztonságiakkal. A 87 éves amerikai rendező néhány éve, a MeToo mozgalom 2017-es feléledése nyomán lett nemkívánatos résztvevője a hollywoodi társaságnak. S most Európa is követi az amerikai példát, ennek ellenére a vetítőteremben vastapsot kapott a francia nyelven forgatott Coup De Chance.
Vágólapra másolva!

A sokat és sokak által idézett Allen szállóigévé vált aranyköpései és nevét a halhatatlanságnak megőrző filmjei ellenére támadások kereszttüzében áll.

A tényekkel meg nem erősített vádak szerint a direktor a 90-es években nem csak ex-felesége, a számtalan filmjében főszerepet játszó Mia Farrow örökbefogadott lányát, a koreai származású Soon-Ji Prevint, de saját – szintén adoptált - kislányát, az akkoriban csupán hét éves Dylan Farrow-t is molesztálta.

Az azonban mindenképpen érdekes, hogy a rendezőt a harminc éve kirobbant botrány után sem ítélték el, az ügyet betudták Mia Farrow féltékenységéből fakadó bosszújának. S persze, arról sem szabad megfeledkezi, hogy Woody Allen már harminc éve házasságban él a botrány kirobbanásakor még csak 21 éves Soon-Ji-vel.

A fentiek azonban nem hatották meg a film premierje előtt megjelent tüntetőket, akik „elég a nemi erőszakból" bekiabálásokkal fogadták a bemutatóra érkezű művészt. Az inkább csak hangos és elszánt, mintsem nagyra nőtt tömeg, „Az erőszaktevők szigete" és a „Ragadozóknak nincs Arany Oroszlán" feliratú transzparensekkel fejezték ki nemtetszésüket Woody Allen – és a szexuális zaklatással vádolt másik rendező, Roman Polanski – megjelenése kapcsán.

Az egyik demonstráló a Hollywood Reporternek elmondta , hogy tiltakoznak a fesztivál „nemi erőszakot semmibe vevő kultúrája ellen, amely a zaklatással vádolt férfiakat ünnepli." A biztonságiak azonban rövid csetepaté után eltávolították a velencei Lido mozi előtt leterített vörös szőnyeg közeléből a talán kéttucatnyi tiltakozót.

A fagyos kinti fogadatást azonban hamar feledtette a vetítés utáni vastaps. A Guardian és más források beszámolói szerint mintegy 4-5 perces ünneplésben részesítették az idén már 87 éves rendező 50. filmjét, a Coup de Chance -t.

Woody Allen a vetítés utáni elmondta, hogy támogatja a metoo mozgalmat, ott „ahol ez valami pozitív hozadékkal jár". „Olvastam azonban olyan eseteket, amikor ez nagyon előnyös..., előnyös, a nők számára".

Azt is elárulta, hogy nagyon szerencsésnek találja magát, és nem utalt az utóbbi évek botrányaira.

„Szerencsém volt csak, és remélem ez még kitart egy darabig. Szép, szerető családban nőttem fel, vannak jó barátaim, csodálatos feleségem, két gyermekem van. Néhány hónap múlva már 88 éves leszek. Soha nem voltam kórházban. Még soha nem történt velem semmi szörnyűség" – mondta Allen.