A parasport is elvesztette ártatlanságát, manipulálják a sérültség mértékét

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke
Budapest, 2021. október 11. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke beszédet mond az idén nyáron Tokióban megrendezett olimpián és paralimpián indult Honvéd versenyzők köszöntésén, különös tekintettel az érmet szerzett nyolc sportolóra, valamint edzőikre, a klub Dózsa György úti központjában 2021. október 11-én. Az olimpiai pontokat tekintve a Tokióban érintett hetven magyar klub közül a legeredményesebb a Honvéd volt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A paralimpiai mozgalom elképesztő, eddig kevéssé ismert titkait feszegette az ausztrál ABC. A Four Corners című műsorából kiderült, hogy sok parasportoló hamisan vall állapotáról, azt a valósnál rosszabbnak tünteti fel, mert így jobb eredményeket érhet el. Szabó László, a Magyar  Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint – sajnos – nem légből kapott állításokat tettek a műsorban.
Vágólapra másolva!

A Four Corners szerint a probléma világszerte elterjedt és talán az úszók esetében a leggyakoribb. Nem csoda, hogy korábbi sportolók, tisztségviselők alapvető reformokat követelnek, mert a korábbi, a sérültséget osztályozó szabályokat, az úgynevezett klasszifikációt ki, ki kényére kedve szerint változtatta, és a szabályszegők enyhe büntetéssel megússzták. Az ügy veszélyezteti a paralimpiai játékok hitelességét, amely a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, több millió dolláros bevételt generál.

Sokan aggódnak, mert a rendszer nem jól működik, és a csalóknak nem kell a következményekkel számolniuk. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) korábbi vezetője, Xavier Gonzalez szerint a sportolók sérültségi kategóriákba sorolása, azaz klasszifikációja során elkövetett csalások veszélyeztetik a paralimpiai mozgalmat, az erőforrások hiánya pedig nehezíti a probléma kezelését. Az IPC a felelős a klasszifikációs szabályok betartatásáért, új testület felállítását kéri a szabályok szigorúbb alkalmazása érdekében.

„Az nem tolerálható, ha a besorolás révén próbálunk előnyt szerezni" – jelentette ki Gonzalez.
Az IPC egykori, klasszifikációért felelős vezetője, az ausztrál paralimpiai csapat orvosi igazgatója, Jane Buckley szeint szerte a világon vannak olyanok, akik mind a mai napig nem a fogyatékosságuknak megfelelő kategóriában versenyeznek.

„A 2009 után kezdődő félrevezetés bizonyos sportágakban, különösen az úszásban felháborító" – mondta Jane Buckley asszony. – „De azt mondták, hunyjak szemet."

Kijelentette, hogy a fogyatékosság súlyosságát rendszeresen félremagyarázták, és ez szinte már bevett gyakorlat a paralimpiai mozgalomban, és az ezzel szemben tett erőfeszítéseit meglehetősen vonakodva fogadták.

A félrevezetés, a csalás egyik leghírhedtebb példája a 2000-es Sydney-ben rendezett paralimpián történt, amikor a spanyol kosárcsapatba fogyatékosság nélküli férfiak is helyet kaptak.

„Az ausztrál műsorban elhangzottak java része igaz, jó néhány éve, ha nem is nagy nyilvánosság előtt, már felvetődött a probléma" – nyilatkozta a 888-nak Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. „- Nincsenek egységes módszerek a sérültségi fok meghatározására, a nemzetközi és a nemzeti gyakorlatban kialakult sztenderdek nem egyformák. S ugye, atlétikában több mint ötvenféle sérültségi kategória létezik, a parasportolókat azonban nem mindig lelkiismeretesen vizsgálják az úgynevezett klasszifikátorok, akiknek pedig szakirányú végzettsége van. A vizsgálatoknak elvileg szigorú szakmai és etikai szabályai vannak, amelyek a szakemberekre, sportolókra és az edzőkre egyaránt vonatkoznak. Ám ezeket a szabályokat nem mindig alkalmazzák megfelelően. Az elmúlt néhány évtizedben a parasport kinőtte magát, világcégek álltak mögé. A jó eredményekért járó – egyre nagyobb - pénzek sokakat megszédítenek, a parasport is elvesztette ártatlanságát. Az a legfőbb cél, hogy ezeket a vadhajtásokat lenyesegessük."