A kínaiak is megkapták a maguk Disneylandjét

Shanghai Disney Resort Sanghaj
A guest takes a selfie as she tries on a Minnie hair clasp in a Disney Store at Shanghai Disney Resort in Shanghai on June 14, 2016. The Magic Kingdom comes to the Middle Kingdom this week when Disney opens its first theme park in mainland China, betting the growing middle class will spend big on leisure despite a slowing economy. / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Hongkong, Párizs és Tokió után Sanghajba is exportálta világhírű témaparkját a Walt Disney, de Kínában a konkurenciával is számolnia kell.
Vágólapra másolva!

Több mint 25 év telt el azóta, hogy Sanghaj polgármestere először ellátogatott az amerikai Disneylandbe. Akkoriban Kína még inkább agrárország volt, és akkor kezdődött az a városiasodás és iparosítás, amelynek köszönhetően

egyre nagyobb középosztály alakult ki.

Mostanra elérkezett az idő, hogy a kínai polgárok is megkapják a maguk Disneylandjét.

Menet közben lett nagyobb

A Sanghaji Disney Resort nagymegnyitóját csütörtökön tartják, de eredetileg 2015-re tervezték azt a projekt 2009-es bejelentésekor. 2014-ben azonban elhatározták, hogy az eredeti tervnél nagyobbat építenek. Az építési költség így az eredetileg tervezett 3,6 milliárd dollár helyett 5,5 milliárd (1540 milliárd forint) lett.

A megnyitó ünnepségre kihelyezett székek a park kastélya előtt Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Walt Disney Company, amelynek a parkban csak kisebbségi tulajdona van, de az üzemeltető vállalatban többségi, hatalmas üzletet lát a sanghaji projektben. Évi 15 millió látogatóra számítanak, ami alig marad el az orlandói park 19 milliós látogatószámától - írja a Variety magazin.

Nem lesz olcsó

A legolcsóbb jegy 56 dollárba (15 700 forint) kerül majd csúcsidőn kívül, csúcsidőben pedig 76 dollárt (21 300 forint) kell fizetni. Hogy ez mennyire lesz drága a kínaiaknak, majd kiderül. Az viszont tény, hogy

máris megjelent az olcsóbb konkurencia:

Ázsia leggazdagabb vállalkozója, Vang Csienlin pár héttel korábban nyitotta meg a Wanda-csoport első témaparkját Nancsangban, ahová a belépőt jóval olcsóbban kínálja.

Szelfiző vendég a Disney-bolt előtt Forrás: AFP/Str

A Disney persze komolyan veszi a kínai versenytársat. Igyekszik maga is kifejezetten kínainak beállítani legújabb parkját, hogy közelebb vigye azt potenciális közönségéhez.

Elhagyja például a Main Street USA attrakciót,

amely az orlandói, az anaheimi, a hongkongi, a párizsi és a tokiói Disney-parkban is megtalálható. A showműsorokat kínai művészek segítségével tervezik újra, és lesz egy kínai stílusú teaház is a Disney kastély előtt.

360 fokos kép a parkról Forrás: AFP/Johannes Eisele
Takarítók a parkban Forrás: AFP/Johannes Eisele
Alice Csodaországban Forrás: AFP/Johannes Eisele
Vendégek nézik a Mickey-parádét Forrás: AFP/Johannes Eisele
360 fokos kép a kastélyról Forrás: AFP/Johannes Eisele
Hófehérke a kastély előtt Forrás: AFP/Johannes Eisele
Forrás: AFP/Johannes Eisele
Forrás: AFP/Johannes Eisele