Megigézte Budapest az amerikai házaspárt

Egy amerikai házaspár Budapesten
Ron és Dotty egy kis kávézóban
Vágólapra másolva!
Ron és Dotty az ezüstlakodalmukon keveredtek Budapestre, az aranylakodalmukat pedig már direkt ide szervezték. Egyszerűen nem tudnak betelni a magyar fővárossal, szenvedélyesen fotózzák a régi házakat, imádják az Ecserit, a Fővám téri piacot és a koncertéletet. Túl a hetvenen nekiláttak magyarul tanulni.
Vágólapra másolva!

Ron és Dotty az ezüstlakodalmukon jártak először Budapesten. A neves eseményt ugyan Bécsben ünnepelték, de átvonatoztak hozzánk is egy éjszakára. Nem is Budapest vonzotta őket, hanem az Orient-expressz, amelyről azt hitték, a régi idők pompáját idézi, de csak egy ilyen néven futó átlagos vonat volt.

A pályaudvaron egy fiatal pár környékezte meg őket, fekete fuvart ajánlottak a lefoglalt szállodába. Kicsit félve mondtak igent, de szerencsésen megérkeztek az Intercontinentalba, ráadásul korrekt árért. Úgy tűnt, az alkalmi taxisok nem hiénák voltak, csak egy kis kemény valutához szerettek volna jutni.

Az amerikai házaspár, Ron és Dotty beleszeretett Budapestbe Forrás: Kisgyörgy Éva

Mivel Dotty szenvedélyes operarajongó, a szálloda portását megkérték, szerezzen nekik jegyet az operába. Ezzel is szerencséjük volt, akadt még két jegy, és csodálatos volt az előadás. Jó későn ültek be vacsorázni a Mátyás pincébe, ahol éjfél után riadtan vették észre, már csak rájuk várnak a pincérek, hogy be tudjanak zárni. Ahogy kiléptek az ajtón, hatalmas pelyhekben hullt a hó, ők pedig hógolyózni kezdtek, mintha megkergült gyerekek lennének.

Másnap leintették az első taxist, akit egész napra kifizettek, és körbejárták a várost. Végzetes szerelembe estek Budapest házaival, este alig akartak visszatérni Bécsbe. Az osztrák fővárost Budapest után drágának, csúnyának és unalmasnak tartották. Még évekkel később is arról beszélgettek, hagyni kellett volna veszni a kifizetett hotelszobát, és több időt tölteni Budapesten, amelynek emléke egyre inkább beásta magát a zsigereikbe. Eldöntötték hát, hogy az aranylakodalmukat itt ünneplik.

A Nyugati pályaudvar egy régi album fotóján Forrás: Ronald Baer/Budapest

És a mostani Nyugati pályaudvar Ron fotóján Forrás: Ronald Baer

Nem volt kérdés, hogy az aranylakodalmukat itt üneplik

A következő évtizedek szorgos munkával teltek. Ron munkájából adódóan rengeteget utazott, néha Dotty is elkísérte. A sok céges út révén felgyűlt törzsutas-pontokból szabadidejükben bejárták a fél világot, különösen a búvárparadicsomokat, mivel mindketten szenvedélyesen szeretnek merülni. Emellett felneveltek négy gyereket, majd vigyáztak a hét unokára – hosszabb időre így nem tudtak elutazni.

Dotty háztartásbeli volt, de egyre jobban beásta magát a régiségek világába, különösen konyhai eszközökkel szeretett kereskedni. Imádták a bolhapiacokat, ahonnan mindig sok kinccsel felpakolva tértek haza. A külföldön vásárolt antikvitásokat jó áron értékesítették Amerikában, míg onnan régi, magas minőségű skót kendőket vittek Angliába. Magyarországgal maximum annyi kapcsolatuk volt, hogy időnként szívesen vacsoráztak a New York-i EMKE étteremben, amely Manhattan keleti oldalán, a magyar negyedben áll.

A New York-i EMKE után egy igazi budapesti kávézó asztalánál Forrás: Kisgyörgy Éva

Elérkezett az aranylakodalom éve, és nem volt kérdés, hogy hova utazzanak. Eldöntötték, legalább két hetet töltenek Budapesten (végül három lett belőle), és a várakozásokat még inkább fokozandó, egy hosszabb hajózással érkeznek. Így a vakáció Isztambulban kezdődött, majd egy folyami hajóutakat szervező céggel Bukarestből 11 nap alatt közelítették meg fővárosunkat.

Végigfotózták a század eleji album helyszíneit

Itt aztán belevetették magukat a budapesti hétköznapokba. Egyáltalán nem éltek nagy lábon, igyekeztek mindig megtalálni az olcsóbb büféket, és kizárólag a tömegközlekedést használták. BKV-bérletet vásároltak, és kialakították napi rutinjukat. Felvették a helyi ritmust, megvoltak a kedvenc kávézóik, éttermeik.

Az Andrássy út egykor Forrás: Ronald Baer/Budapest

Az Andrássy út most, ahogy az amerikai házaspár látja Forrás: Ronald Baer

Szombatonként nyitáskor ott toporogtak az Ecseri piac bejáratánál, hétköznaponként pedig minden áldott nap kisétáltak a Fővám téri piacra. Ezzel egyrészt megvolt az egyórás reggeli egészségügyi séta, másrészt a friss gyümölcs aznapra. Szinte minden este elmentek szórakozni: Dotty az operákért rajong, Ron pedig a jazzért, így felváltva hol ide, hol oda jártak.

De a legjobb a fotózás volt. Az egész azzal indult, hogy Ron talált az Ecserin egy régi fotóalbumot, még a háborúk előtti Budapestről. Évszám nem volt rajta, így pontosan nem tudni, mikor készültek a képek, de az biztos, hogy jó régen. Ahogy végiglapozta az albumot, bekattant egy ötlet: fotózzák végig ugyanazokat a helyszíneket. Így is lett. Nyakukba vették a várost, felkutatták az album helyszíneit, és újra megörökítették ugyanazokat a tereket, utakat, hidakat.

A Lánchíd a régi album fotóján Forrás: Ronald Baer/Budapest

A Lánchíd ma, ahogy Ron lencsevégre kapta Forrás: Ronald Baer

Hamar eltelt a három hét. Hazautaztak, de úgy érezték, még mindig nem töltöttek elég időt Budapesten. Nem tudják megmagyarázni, mi vonzza őket ennyire ehhez a városhoz, hiszen egyiküknek sincs magyar rokona, kötődése. Valami nagyon betalált a szívükbe, és úgy érzik, kicsit hozzánk tartoznak. Bár még soha nem tértek vissza sehova, hiszen arra törekedtek, hogy a világ minél több csücskét bejárják, most kivételt tettek: az egész októbert nálunk töltötték.

Skype-on folytatják majd a magyartanulást

Már ismerősként köszöntötték az Ecseri piac árusait, ismét vettek egy rakás koncertjegyet, sőt magyarul is elkezdtek tanulni. Eljártak egy magántanárhoz, és úgy tervezik, hogy a tanulást Amerikában is folytatják Skype-on. Boldogságuk nem ismert határokat, amikor kiderült, hogy évtizedek óta kedvenc énekesnőjük, Edita Guberova is fellép az Erkel Színházban – természetesen ott voltak.

Várnegyed egykor Forrás: Ronald Baer/Budapest

A Várnegyed most, Ron fotóján Forrás: Ronald Baer

Mint ahogy a Budapest Bár lemezbemutató koncertjén is, ahova én vittem el őket, és ahol Dotty szégyenlősen súgta a fülembe, miután Kiss Tiborral dedikáltatta frissen vásárolt CD-jét: „Tudom, hogy a fiam lehetne, de micsoda jóképű fiatalember!”.

Most végre azt csinálják, amit egész életükben a legjobban szerettek Forrás: Kisgyörgy Éva

Én pedig őket néztem elbűvölve. Két csodálatos ember, akik ennyire jól egymásra találtak. A hetvenes éveik közepén még tele szerelemmel és energiával. Igaz, Dotty a gerincműtéte óta bottal jár, kicsit nehézkesen, de eltökélten. „Tudod, egész életünkben sokat dolgoztunk, Ron a munkahelyén, én a gyerekekkel, de most végre azt csináljuk, amit a legjobban szeretünk, utazunk. És az összes eddigi utazásunk közül ez a legcsodálatosabb: Budapest”.

További régi-új képeket itt láthat Budapestről.