Vágólapra másolva!
Csúcshoki a javából! Május 7-én a történelemben 15. alkalommal játszik a magyar jégkorong-válogatott Kanadával. Az eddigi 14 mérkőzésből 11-et nyertek a juharlevelesek, kettő lett döntetlen (valamikor még volt ilyen ebben a sportban), míg 2006. február 12-én egy budapesti tornán a mieink 6-4-re legyőzték a sportág őshazájából érkezetteket. Ez utóbbi találkozón nem az NHL legjobbjai közül válogatott a vendégek szakmai stábja, idén viszont a csehországi világbajnokságra a címvédés szándékával utazó „vérprofi” csapat vizitál az MVM Dome-ban.

Multifunkcionális csarnok. Néhány éve ismerkedtünk meg ezzel a kifejezéssel. Ma már nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városunkban is található ilyen. Már ezen a téren sem vagyunk lemaradva a „sóbiznisz” hazájától, az Egyesült Államoktól. Milyen irigykedve hallgattuk annak idején a hozzánk ilyen-olyan csatornákon eljutó híreket, hogy pl. 

Chicagóban egyik nap a Bulls kosárcsapata játszott az NBA nagydöntőjében, majd másnap a Blackhawks hokicsapata a Stanley-kupa fináléjában.

A helyi szurkoló (talán ugyanabból a székből) hétfőn parkettán játszott sportot látott, kedden jégen űzöttet. Majd a hét második felében is hasonló programok vártak rá. Mindegyikhez évről-évre látványosabb showműsor is tartozott, már a XX. század második felében is egyre izgalmasabb volt a sporteseményekhez tartozó "körítés", az új évezredben pedig soha nem látott szintre emelkedett. Nőnek az igények, a szórakoztatásra specializálódottak pedig 

újabbnál újabb ötletekkel próbálnak a fizető nézők kedvében járni. 

Önmagát gerjesztő folyamat ez, és szerencsére ebből egyre jobban részesülnek a Magyarországon élők is.

Alba Aréna megnyitó, Magyarország-Norvégia meccs, szèkesfehérvár, magyar férfi jégkorong-válogatott, Norvég férfi jégkorong-válogaott, 2024. 04. 19., csarnokavató
A tavalyi évhez hasonlóan idén is a csodálatos MVM Dome-ban hangol a vb-re a kanadai válogatott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sok új multifunkcionális csarnokban világszínvonalú produkciókat élvezhetnek a szerencsés jegytulajdonosok. Ám még mindig csodaszámba megy, ha egy 20.000-es fedett létesítményben hirtelen „létrejön” egy hokipálya, és a sportág őshazájának, Kanadának a legjobbjai közül kéttucatnyian elvarázsolják ott a közönséget. 

Május 7-én, a világbajnoki címének csehországi megvédésére készülő 

Kanada Magyarországgal mérkőzik az MVM Dome-ban, 

és a pálya elkészítéséért felelős jégmester, Balog Péter beavat a részletekbe: milyen lépések kellenek ahhoz, hogy a világ leggyorsabb és legjobb hokisai hazánk legnagyobb csarnokában száguldozzanak

"Öt nap alatt csinálunk a semmiből jeget, ebben benne van az is, hogy a palánkot összerakjuk, lefestjük a jégfelületet fehérre, felfestjük a pályára a vonalakat, a reklámokat, helyükre kerülnek a rögzítő hálók, minden. Ez egy hajtós öt nap, de szükség van rá, hiszen az időnk behatárolt."

Nyilván sokakat érdekel, milyen lépésekben készül el a pálya?
Az első nap kezdjük a palánkot szerelni, de már közben hűtjük a betont. Úgy gondolom az első nap végére lesz készen a palánk, a tervek szerint május elsején kezdünk, azt szeretném, ha május másodikán reggelre állna kompletten a palánk, és akkor el lehet kezdeni locsolni a pályát. 

Amikor a beton nagyjából mínusz 7-8 fokos, akkor kezdjük locsolni, olyan vízzel, ami tisztított, sótalanított és lágyított, mert annak ideálisabb a fagyáspontja.

Ebből felviszünk 6-7 milliméternyit, és utána megfestjük egy speciális környezetbarát jégfestékkel. Titánium-dioxid összetételű, vízalapú festékről van szó, erre kerül újabb 1-2 milliméternyi jég, majd festjük a vonalakat, illetve a reklámokat, amiket majd látnak a nézők. Végül ezt még permetezéssel lezárjuk, a végleges magassága a jégnek négy-négy és fél centi között lesz.

Minden hokimeccsre járó szurkoló ismeri a Rolbának hívott jégfelújító berendezést, ilyen gondolom nincs folyamatosan az épületben?
 

A jégfelújító gépeket – amelyeket egyébként hivatalosan Zamboninak hívnak -, az óbudai jégcsarnokból hozzuk. Ez egy négykerék-meghajtású csoda, de utcán nem tud közlekedni, mert szöges gumik vannak rajta.

Trélerrel érkezik majd. Ez a gép szedi fel a már elhasznált jeget – ami olyan, mint a hó - illetve van benne egy nagyon éles kés, azzal levágja a jég tetejét, és egy vizes réteget húz, tulajdonképpen visszapótolja azt, amit levett.

Vagyis a május elsejét munkával ünneplők május 5-re egy komplett jégcsarnokot varázsolnak a népligeti létesítményből,

velük párhuzamosan egy másik stáb is egyre nagyobb sebességfokozatba kapcsol, hogy minden zökkenőmentesen menjen, mire hazánkba érkeznek a televízióból ismert sztárok. 

-
A hazánkban vívott felkészülési mérkőzése után Kanada tavaly világbajnok lett
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A Magyar Jégkorong Szövetségnél a rendezvényszervezési osztály vezetője Végh Boldizsár, akit a beszélgetésünk elején egy néhány nappal ezelőtti eseményre, a fehérvári csarnokavatóra emlékeztetek.

Más Kanadát fogadni, mint volt Norvégiát Fehérváron?
A rendezvényszervezési osztály és az egész MJSZ mindig arra törekszik, hogy minden csapat a lehető legjobban érezze magát az általunk szervezett eseményeken, legyen az a norvég, a kanadai vagy a magyar válogatott. Nekünk mindegy, hogy egy Erste Ligából, vagy az NHL-ből érkező játékosról van szó, igyekszünk olyan környezetet teremteni, amiben komfortosan érzik magukat és a legjobban tudnak a feladatukra koncentrálni. A kanadaiak stábjaival az utóbbi években kifejezetten jó munkakapcsolat alakult ki, hiszen a tavalyi felnőtt mérkőzésen kívül volt egy Magyarország U20 – Kanada U18 mérkőzés is a nyáron, mindkét esetben jó szerencsét hoztunk a kanadaiaknak. Mindkét csapat világbajnok lett utána, míg az U20-asok nem hozzánk jöttek a svédországi vb előtt, el is maradt az aranyérem. 

A kanadai csapatot egy nagyon komoly, sok emberből álló, szervezett stáb kíséri, a szokásosnál is több felszerelést hoznak magukkal, minden eshetőségre készülnek, minden apró részletre odafigyelnek, ezek megvalósításában igyekszünk a segítségükre lenni.

Vannak valamilyen speciális igényeik a kanadaiaknak?
Nincsen semmi extra, kirívó kérésük, nincsenek sztárallürjeik, ahogy fent is említettem, abban számítanak a segítségünkre, hogy a játékosaik és stábtagjaik a lehető legjobb környezetben, a legjobban végezhessék el a feladataikat.

Mekkora csapattal dolgozik a szervezésen, és milyen feladataik vannak munkatársainak?
Egy ekkora volumenű rendezvény esetében elkerülhetetlen, hogy külsős szakértőket és alvállalkozókat vonjon be a szövetség a szervezésbe, így ők koordinálják idén többek között a kültéri, és az arénán belül a körbejáró szinten elhelyezkedő programokat, de például az akkreditációk kezelését is. Öt kollégámmal, és az önkéntes csapatunkkal pedig azokért a nézőtéri „élményfokozó programelemekért” felelünk, amelyek a jégpályán és a lelátón történnek majd.

Mi lesz a kanadai válogatott programja Magyarországon?
A kanadaiak egy Ausztria elleni felkészülési mérkőzés után érkeznek hozzánk május 6-án hétfőn délután, aznap nem edzenek, csak egy csapatépítő vacsorára mennek majd. 

Hetedikén lesz egy edzésük az MVM Dome-ban, este pedig a mérkőzés. Nyolcadikán még Budapesten lesz a csapat, délelőtt edzenek, délutánra csapatépítő programot szerveznek maguknak, 9-én délelőtt utaznak tovább Csehországba az A csoportos vb helyszínére.

Milyen show-ra számíthatunk?
A tavalyi mérkőzésen nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a show-ról, a mérkőzést övező programokról, idén igyekszünk a jó dolgokat megtartani és az újításoknak köszönhetően még jobb élményt nyújtani a kilátogatóknak. Érdemes lesz időben érkezni, hiszen a Dome előtti programjaink 16 órakor kezdődnek, és itt olyan értékes nyereményekre is szert lehet tenni, ami az egyik újításhoz kapcsolódik. Lesz idén is macidobálás, illetve olyan harmadszüneti programmal is készülünk, ami még soha nem volt Magyarországon. 

A bemelegítést követő mérkőzés-felvezetésben az ünnepélyes és izgalmas pillanatok váltják majd egymást, érdemes lesz időben elfoglalni a lelátón az ülőhelyeket. 

A részletekért érdemes figyelni a Jégkorong Szövetség közösségi médiafelületeit és a hokitavasz.hu oldalt is.

Egy korábbi cikkben már említettem, hogy 2004-ben a három harmadot egy „negyedik” is követte a pesti éjszakában. Az ilyen programot is önök szervezik, vagy ha megtudják, tiltják, esetleg becsukják szemeiket-füleiket?
Ne felejtsük el, hogy a magyar csapat 4-én még vb mérkőzést játszik, 5-én utazik haza, 6-án már a Dome-ban edz. A kanadaiak 8-án délelőtt edzenek, készülnek a világbajnokságukra. Hogy ezen peremfeltételek mellett milyen közös programok szerveződnek, hogyan mutatják meg esetleg Budapest nevezetességeit a magyarok a kanadaiaknak, nos ez már a játékosok dolga!

SOFRON István
Reméljük minél több magyar gólörömöt látunk majd Kanada ellen
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A minden részletre kiterjedő szervezés tehát csak erre az utóbbi dologra nem vonatkozik, mindenesetre 

ha valaki néhány jégkorongos világsztárral találkozik 8-án hajnalban Budapesten, az nem a véletlen műve lesz. 

Akkor nem feltétlenül a „szakmájukat” fogják gyakorolni, ám május 7-én este az MVM Dome-ban egészen biztosan! Szokásuknak megfelelően a legmagasabb szinten, mert ezzel megtisztelik mindenkori ellenfelüket. 

 

Legyél a Hokitavasz nyereményjáték csillaga! Az Origo Sport játékában most 3 db páros jegyet nyerhetsz a Magyarország – Kanada jégkorongmeccsre!