Barcelonába már leosztott ülőhelyekkel repül a Wizz Air

WizzAir A 320-as Airbus Budapest felett május 1-jén
Vágólapra másolva!
Hamarosan minden járatra bevezetik a kötelező előzetes helyfoglalást. Az Origo olvasóinak tetszik a változás.
Vágólapra másolva!

A Wizz Air mától három járatán bevezette az előzetes ülőhelyfoglalást, május 19-től pedig minden járatán érvénybe lép az új rendszer. Először a Budapest-Barcelona, a Katowice-London Luton és a Bukarest-Dortmund útvonalakon tesztelik a módosítást. Az első így utazó utas Slawomir Koziel volt, aki ma elsőként szállt fel a Katowicéből London Lutonba induló járatra.

Köszöntik az első utast a Katowice-London Luton járaton Forrás: Wizz Air

A folyosó mellé adnak

Az ingyenes ülőhelyfoglalás a foglalási folyamat során történik. Első tapasztalataink szerint az automata a folyosó mellé ad helyeket, nem az ablak mellé. Az utasok megváltoztathatják az ingyenes ülőhelyfoglalásukat, és választhatnak egy másik ülőhelyet díj ellenében, amely 1 eurónál kezdődik. Ezt megtehetik a wizzair.com oldalon vagy a WIZZ mobil applikáció segítségével bármely időpontban, de legkésőbb 3 órával a járat indulása előtt.

Online díjak, amennyiben az utas meg kívánja változtatni az ingyenes ülőhelyfoglalását
(a díjak a kereslet függvényében változnak)

  • Ülőhelyek az első sorokban: 5 – 23 euró
  • Elöl lévő ülőhelyek: 3 - 17 euró
  • Az utastér első részén lévő ülőhelyek: 2 - 5 euró
  • Ülőhelyek nagyobb lábtérrel: 5 - 23 euró
  • Az utastér hátsó részén lévő ülőhelyek: 1 – 2,50 euró

A Wizz Air szomszédos ülőhelyeket fog kiosztani azoknak, akik közös foglalással, együtt utaznak, amennyiben erre van lehetőség (ezt saját tapasztalatunk is megerősíti). A keresettebb ülőhelyeket magasabb díjért lehet majd lefoglalni a rendelkezésre állás függvényében, a foglalások sorrendjében. Ilyenek például az extra lábtérrel rendelkező és az első sorokban található ülőhelyek, amelyek lehetővé teszik, hogy az utas érkezés után gyorsabban elhagyhassa a gépet.

A konkurencia már bevezette

A Wizz Air két fapados konkurense közül az EasyJet már 2012 végén bevezette az előre leosztott helyeket, míg a Ryanair tavaly februártól lépte meg ugyanezt. Ettől függetlenül mindkét társaságnál érdemes időben sorban állni a felszálláskor, mert ha az ingyenesen felvihető kézipoggyász nem fér fel a fedélzetre, azt átrakják a poggyásztérbe, ami plusz időt jelenthet az érkezéskor és plusz bosszúságot okozhat a reptéri szarkák miatt.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Wizz Airnél továbbra is csak a kis méretű kézipoggyász felvitele ingyenes, ezért a társaság járatain általában nem szokott gond lenni a túl sok felvitt csomaggal. Az előzetesen kiosztott helyek tudatában így ezentúl nem lesz ok a gépek megrohamozására a felszálláskor. Korábbi szavazásunkon a szavazók kétharmada pozitívan fogadta a változást.