Visszapisil a fal Pamplonában

Pisilés vizelés
Jól látható a hagyományos és a víztaszító festékkel bevont fal közötti különbség
Vágólapra másolva!
A bikafuttatásokról híres város lakóinak elegük lett a vizelő turistákból.
Vágólapra másolva!

Ma kezdődik Pamplonában Spanyolország talán legismertebb ünnepe, a San Fermines. A Barcelonától 435 kilométerre lévő navarrai városka védőszentjéről elnevezett esemény legismertebb eleme az encierro, amikor egy rakétajelre mindennap reggel 8 órakor szabadon engednek egy tucat bikát, és azok végigfutnak egy lezárt útszakaszon az arénába.

A 826 méteres távot 2-3 perc alatt teszik meg az állatok – ha nem jön közbe semmi. A bikákat ugyanis több száz ember várja a kijelölt útszakaszon, hagyományosan fehérbe öltözve, piros övvel és nyakkendővel, egy újsággal a kezükben. A szabályoknak megfelelően ők a több száz kilós állatokkal egy irányban futnak, többnyire oldalról megérintve őket, a merészebbek előttük.

A büntetés sem tart vissza

Az ünnep alatt megtelnek az utcák és a bárok, a San Fermines legtöbbször mégis a bikafuttatások sebesültjei és halálos áldozatai miatt kerül be a nemzetközi sajtóba. Most két másik hír is napvilágot látott a fesztivál előestéjén. Az egyik az állatvédők tiltakozása: a félmeztelen tüntetők vérrel öntötték le magukat a bikák védelmében (erről itt nézhet videót). A másik, hogy

a helyi lakosok megelégelték az utcán vizelő turisták okozta bűzt,

amelynek eltakarítására 10 ezer eurót költ az önkormányzat.

Tavaly 76 embert kapott rajta a rendőrség pisilésen, annak ellenére, hogy jóval több mobil vizeldét helyeztek el Pamplona utcáin – írja a The Local.

Megemelték a büntetést is 300 euróra,

amely azonnali fizetés esetén a felére csökkenthető. Az ottani hangulat érzékeltetésére érdemes megnézni az alábbi videót, amely hajnalban, napfelkelte után készült, de még mindig folyik a buli.

Ez azonban nem segített a renitensek visszaszorításában, így idén bevetik a csodafegyvert, amelyet Németországban már sikerrel alkalmaztak. Olyan víztaszító festékről van szó, amely láthatatlan, de ha valaki rápisil, az visszapattan róla, összefröcskölve az illető lábát.

Jól látható a hagyományos és a víztaszító festékkel bevont fal közötti különbség Forrás: Youtube/NowThis