A leszállópálya előtt ért földet az Asiana gépe

Mihara, 2015. április 15.
A dél-koreai Asiana Airlines Szöulból Hirosimába tartó repülőgépe, amely a leszállást követően letért a hirosimai repülőtér kifutójáról 2015. április 15-én. A leszállás közben a gép farokrésze a leszállópályához csapódott, a bale
Mihara, 2015. április 15. A dél-koreai Asiana Airlines Szöulból Hirosimába tartó repülőgépe, amely a leszállást követően letért a hirosimai repülőtér kifutójáról 2015. április 15-én. A leszállás közben a gép farokrésze a leszállópályához csapódott, a balesetben a fedélzeten tartózkodó 81 emberből 20 könnyeben megsebesült. (MTI/AP/Kyodo News/Tomari Munejuki)
Vágólapra másolva!
Komolyabb baleset is lehetett volna az Asiana Airlines Airbus A320-200-as gépének balul sikerült keddi leszállásából.
Vágólapra másolva!

A repülő Szöulból érkezett Hirosimába, ám a leszállópálya előtt 330 méterrel ért földet A farokrésze érintkezett a talajjal, és áttörte a helymeghatározó antennát. Ezután körülbelül 1500 métert csúszott, amíg balra kisodródva megállt a füvön, 145 méterre a betonpálya közepétől. A repülő orra nagyjából az érkezés irányába mutatott, tehát csúszás közben megfordult.

A balesetet szenvedett repülőgép útvonala Forrás: Flightradar24.com

Amint arról beszámoltunk, a 74 utasból és nyolcfős személyzet vészcsúszdán hagyta el a fedélzetet. Közülük 22-en szenvedtek könnyebb sérülést, egy pedig komolyabbat.

Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Tomari Munejuki

A fedélzeten pánik volt a földet éréskor. „Füst jött, és az oxigénmaszkok leestek. A légiutas-kísérők olyan pánikban voltak, hogy azt hittem, meg fogunk halni” – mesélte az egyik utas egy japán tévécsatornának.

Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Tomari Munejuki

A repülőn komoly kár keletkezett. Mindegyik futómű összetört, a bal szárny eltört, és a bal hajtómű is tönkrement. A baleset okának kiderítésére vizsgálatot indítottak.

Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Tomari Munejuki
Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Tomari Munejuki

Az Asiana Airlines legutóbbi emlékezetes balesete 2013 júliusában történt San Franciscóban. A Szöulból érkező Boeing 777-es gép szintén túl korán landolt, a farokrésze egy tengeri falba ütközött. A 307 utas közül hárman életüket vesztették, és csaknem 200-an megsérültek, közülük 49-en súlyosan.