Gyanús oldalon licitálhatunk az olcsó utazásokra

Vágólapra másolva!
Ma már nem ritka, hogy egy-egy aukciós portálon utazási ajánlatokra, szálláshelyekre is licitálhatunk, olyan oldallal már ritkábban lehet találkozni, ahol kizárólag ilyen lehetőségek közül választhatunk. Egy magyar nyelven működő, de egy Las Vegas-i cég által üzemeltetett honlapon ezt bárki megteheti, a szépséghiba, hogy a cég hivatalosan nem értékesíthetne utazásokat Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A több százezres bolti árakhoz képest néhány tízezer forintért már nyaraláshoz juthat bárki, hirdeti honlapján az utaslicit.com utazási aukciós oldal. A honlapon tengerparti nyaralásokat, városlátogatásokat, sítúrákat lehet vásárolni úgy, hogy az utak ára licitálással dől el.

Először minden felhasználónak regisztrálnia kell a honlapon, s amikor ez megtörténik a licitáláshoz úgynevezett krediteket kell vásárolnunk, minimálisan 2 ezer értékben. A krediteket bármikor újra lehet tölteni akár bankkártyás fizetéssel, akár banki átutalással. Az utazásokra ezekkel a kreditekkel lehet licitálni. Maga a licitálás úgy történik, hogy az egyes ajánlatok alatt elhelyezett "Licitálok" gombra kattintva ígérhetünk rá az aktuális árra, s minden egyes ilyen kattintással 1 kreditet veszítünk a meglévőkből. A megvásárolt kreditek értékétől függően egy licit 83-100 forintba kerül.

Forrás: utaslicit.com

Az ajánlatoknál pontosan nyomon követhető az aukció lejáratának határideje. A lejárati időponthoz közeledve ugyanakkor a licitálásnak gyakorlatilag nincs vége, ugyanis ahogy lenullázódik a számláló, rögtön visszaugrik 20 másodpercre és kezdődik a visszaszámlálás elölről. Ilyenkor ráadásul 15 forinttal emelkedik a kikiáltási összeg, így nem világos, hogy egy-egy aukció tulajdonképpen mikor is jár le.

Az oldalon megjelenítik a már lefutott aukciókat is, feltüntetve a nyertes személy nicknevét és azt is, hogy az eredeti árhoz képest mennyit fizetett az utazásért. Próbaképpen mi is regisztráltunk az oldalra, de a nyertesekkel a regisztráció után nem lehet felvenni a kapcsolatot.

A kínálatban egyébként nincs túlságosan sok utazási ajánlat, de ezekből sem derül ki, hogy saját szervezésű utakról van-e szó, vagy ha nem, mely utazási iroda kínálja, szervezi őket.

Utazási ajánlatok értékesítésére Magyarországon csak működési engedéllyel rendelkező utazásszervező jogosult és külföldi - tengerentúli - cégnek is bejelentési kötelezettsége van, ha Magyarországon szeretne értékesítést végezni. Az uniós tagállamokban bejegyzett cégek esetében más a helyzet, itt megengedőbb a szabályozás. Az engedélyek kiadását a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési hivatal végzi. A hivatalnál az [origo] kérdésére elmondták, hogy a nyilvántartási rendszerükben nem szerepel az utaslicit.com üzemeltetőjeként megjelölt Las Vegas-i székhelyű Fairplay System Ltd.

Az oldalon egyébként nem találtunk telefonos elérhetőséget a céghez, vagy ügyfélszolgálati telefonszámot. Írtunk a megadott e-mail címek mindegyikére, de a többségük nem működik.

A Turisztikai Szakállamtitkárság [origo]-nak elküldött állásfoglalása szerint, ha magyar fogyasztók/utasok felé egyértelműen megállapítható, hogy nekik szól a hirdetés vagy ajánlat, és kimerítik az utazásszervezés, vagy közvetítés fogalmát, akkor elvben meg kell felelniük a 213/1996-os számú kormányrendeletnek, tehát szükséges lenne, hogy legalább bejelentve legyen az adott cég, még ha ez lehet határon átnyúló tevékenység is.