A drogok miatt válságban az ibizai turizmus

Vágólapra másolva!
Ibiza diszkóiban minden nap hajnalig áll a bál, a spanyol sziget idén is a bulik fővárosa Európában, de a jelek szerint vége a folyamatos tivornyának. A helybeliek hangulata nyomott, mert válságban van a sziget legfőbb bevételi forrását adó turizmus.
Vágólapra másolva!

Miközben a szomszédos Mallorca szigete fénykorát éli, addig Ibizán csökken a turisták száma. Számos más gond mellett főleg a kábítószer-fogyasztás ejtett foltot Ibiza arculatán: úgy tűnik, hogy a szigetből drogparadicsom lett. A terjesztők nyíltan árulják a különböző kábítószereket a diszkók bejáratainál és a strandon.

A hatóságok mindenekelőtt be akarják vezetni a zárórát, hogy a fiatalok kénytelek legyenek pihenni is egy keveset. Az illetékesek ugyanis a megállás nélküli mulatozásban látják a drogfogyasztás okát. Amikor hajnal felé bezárnak a diszkók, a mulatozók a "záróra utáni" bárokban folytatják: ezek akkor nyitnak ki, amikor a többi lokálban már kialudt a villany. A non-stop mulatozáshoz azonban ajzószereket kell fogyasztani - mutatott rá Xico Tarrés, Ibiza polgármestere.

Azt remélik, hogy a záróra bevezetése csökkenteni fogja a drogfogyasztást. Ibiza a változás nehéz és zavaros időszaka előtt áll - vélekedik Pedro Matutes, a szállodások szövetségének elnöke. A turisztikai ágazat abból indul ki, hogy évekig is eltart majd, amíg a sziget új piacokat talál, és túléli a válságot.

- A tivornyák időszaka a jelek szerint lejárt. Pokoli és egyúttal fantasztikus időszak is volt. De semmi sem tart örökké - véli Sant Antoniban, félig üres lokáljában ülve egy bártulajdonos.