Ez történik, ha szélcsatornába engedünk egy kolibrit

GIF
Kolibri
Vágólapra másolva!
Kutatók azt vizsgálták, hogy a Föld leggyorsabb állatai között számontartott kolibrik hogyan manővereznek akár a legnagyobb szélviharban is – a madarakat cukros vízzel csábították be egy nagyteljesítményű szélcsatornába.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a kolibrik hogyan képesek erős szélben és esőben is stabilan megtartani magukat a levegőben, miközben táplálkoznak – a kísérlethez cukros vízzel szélcsatornába csalták a madarakat, majd nagysebességű kamerával felvételt készítettek a mozgásukról.

Az egyik leggyorsabb állat

A kolibri a Föld egyik leggyorsabb állata, majdnem 100 kilométer/órás sebességgel képes repülni. Táplálkozás közben elképesztő gyorsasággal használják a szárnyaikat: ahogy megközelítik a kiszemelt virágot, egy helyben lebegésükhöz 80 szárnycsapást teljestenek másodpercenként.

Egy zöld füleskolibri (Colibri thalassinus) csemegézik a nektárból Forrás: Wikimedia Commons

A kolibri az egyetlen olyan madár, amely képes hátrafelé és oldalirányba is repülni. Életbenmaradásához naponta a testsúlyával megegyező mennyiségű nektárt kell elfogyasztania.

Művirággal műnektárért repülni

Mégis az az igazán lenyűgöző, hogy a kolibrik a legnagyobb szélviharban is képesek stabilan megtartani magukat a levegőben, miközben esznek. A Berkeley Egyetem kutatói, élükön Robert Dudley biológussal azt vizsgálták, hogy pontosan milyen mozgássorozatnak köszönhető a madarak e rendkívüli képessége.

A kutatóknak először arra kellett megtanítaniuk a befogott kolibriket, hogy táplálkozzanak a mesterséges virágokból, amelyekbe cukros vizet töltöttek. Miután a madarakat rászoktatták a művirágból történő táplálkozásra, egy nagysebességű kamerával felvették, ahogyan a műanyag virág előtt „lebegnek” – IIyenkor olyan nagy sebességgel vernek a szárnyaik, hogy az szinte kivehetetlen az emberi szem számára.

Kolibri Forrás: Giphy

A speciális kamera segítségével annyira lelassítható a felvétel, hogy apró részleteiben is elemezhetővé válik a madarak testének mozgása.

Szélben, esőben, viharban is kitartanak

A videó megmutatta, hogy a kolibrik a szélcsatornába kerülve úgy írányítják apró testüket, hogy a légáramlással szemben helyezkedjenek el. Szárnyaikat nem le-fel mozgatják, hanem hátra és előre, egy kicsit torz nyolcast írva le velük a levegőben – így képesek voltak a legerősebb légáramláskor is egy helyben „lebegni”. Esőben szintén hasonló módszert alkalmaznak, a vízcseppeket pedig úgy rázzák le magukról repülés közben, mint a kutyák.