Lehet, hogy ki lehet egyenesíteni a görbült téridőt?

téridő
Mesterséges intelligencia által generált kép.
Vágólapra másolva!
A modern fizika egyik legnagyobb kihívása, hogy találjon egy koherens módszert amivel leírja a jelenségeket kozmikus és mikro skálán is. Több, mint 100 éven át az általános relativitáselméletet használjuk a valóság kozmikus skálán való leírására, ami sikeresen keresztülment ismételt hamisítási kísérleteken. Albert Einstein meggörbítette a téridőt, hogy leírja a gravitációt, és annak ellenére, hogy a sötét anyag, vagy sötét energia nyitott kérdés még mindig, ez tűnik ma a legjobb módszernek, hogy elemezzük az univerzum múltját és jövőjét. - írja Piotr Ogonowski, a varsói Kozminski Egyetem fizikusa a phys.org-on.
Vágólapra másolva!

Az atomi skálájú jelenségek leírására egy másik nagyszerű elméletet használunk: a kvantummechanikát, ami eltér az általános relativitástól alapvetően mindenben. A kvantummechanika sima téridőt és egy teljesen más matematikai apparátust használ, és a valóságot gyökeresen másként érzékeli. A kvantum leírásban a jelenségek körülöttünk csak események hullámzó valószínűségek, amit csak korlátozott pontossággal tudunk mérni.A Frontiers in Physics magazinban Piotr Ogonowski, a varsói Kozminski Egyetem fizikusa bemutatja, hogy létezik egy módszer, ami kombinálja a fenti leírásokat, bár meglehetősen meglepő konklúzióhoz vezet.

Ki tudjuk egyenesíteni a téridőt?

Kiderül, hogy van egy bizonyos matematikai objektum, az Alena tenzor, ami lehetővé teszi a fizikai jelenségek oly módon való leírását, hogy a téridő görbülete simán beállítható mintha csúszkát használnánk. A görbült téridőben az egyenletek természetes módon átalakulnak Einstein téregyenleteibe, és a sima téridőben ez lehetővé teszi a relativisztikus fizika klasszikus módszereinek használatát és a kvantum leírásnak a tárgyát képezi.Eddig sikeresen bemutatta, hogy egy ilyen téridő csúszka működi ka gravitációra és elektromágnességre, és hogy az Alena tenzor lehetővé teszi, hogy további tereket adjunk hozzá. Ezért úgy tűnik, hogy lehetséges kibékíteni a korábbi ellentmondásos leírásokat más ismert tereket illetően. A módszer használatának mellékhatása az, hogy az egyenlet egy bizonyos eleme (a térvariáns) úgy viselkedik, mint Einstein téregyenleteiben egy kozmológiai állandó, amely segíthet megmagyarázni a sötét energia természetét. Az is kiderül, hogy kell lennie egy további erőnek a gravitáció mellett, ami megmagyarázhatja a sötét anyag természetét.

Mesterséges intelligencia által generált kép. Forrás: https://phys.org/news/2024-01-method-straighten-space.html

Mi a köröttünk lévő univerzum?

A cikk konklúziója nem jelenti a munka végét, hogy kombináljuk a két elméletet. A javasolt módszer sokkal több kutatást igényel és a tér leírások alapos beállítását. Talán hamarosan hallani fogunk több térről, ami igazodik a téridő csúszkához. Ha kiderül, hogy a javasolt módszer a megfelelő, az, amit 100 éve keresünk, az azt is jelenti, hogy a körülöttünk lévő egész világ csak egy állandóan hullámzó tér, és maga a téridő ennek a térnek csak egy érzékelés módja. Ez a legrendkívülibb konklúziója annak, amit az Alena tenzor által leírt egyenetek eredményének.

(Forrás: phys.org: https://phys.org/)