Borzalmas víziszörnyet fedeztek fel Angliánál

View from the beach of the colouful village of Lyme Regis at dusk, Jurassic Coast, UNESCO World Heritage Site, Dorset, England, United Kingdom, Europe Travel Destinations Travel Color Image Outdoors Dusk No People UK Copy Space Dorset England Jurassic Coa
View from the beach of the colouful village of Lyme Regis at dusk, Jurassic Coast, UNESCO World Heritage Site, Dorset, England, United Kingdom, Europe (Photo by Paolo Graziosi / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy gigantikus tengeri szörny koponyáját fedezték fel Anglia partjainál. A hüllő közel 150 millió évvel ezelőtt uralta a tengereket. A félelmetes kinézetű, majdnem két méter hosszú fosszilis koponya, amelyet Dorset jura kori partvidékén találtak, egy plioszaurusz néven ismert tengeri hüllőhöz tartozott.
Vágólapra másolva!

Az "óceán csúcsragadozójaként" ismert ősi teremtményről David Attenborough új BBC-dokumentumfilmje fog szólni, amely újév napján kerül adásba az Egyesült Királyságban.

A neves ismeretterjesztőhöz egy szakértő tudósokból és paleontológusokból álló csapat csatlakozik, akik a ritka felfedezés feltárására és restaurálására indulnak, amelyről úgy vélik, hogy egy új plioszauruszfaj lehet.

A félelmetes plioszaurusz majdnem két méteres koponyája Forrás: BBC Studios

Az ősi plioszaurusz "csúcsgyilkológép" volt, amely képes volt nagy sebességgel közlekedni az óceánban és egyetlen harapással megölni zsákmányát.

A feltárt koponyában mintegy 130 hosszú, borotvaéles fog ül. Mindegyik fog hátulján finom bordák vannak, hogy átszúrja a zsákmány húsát, és felkészüljön egy gyors második támadásra.

A hüllő zsákmánya delfinszerű lényekből és más plioszauruszokból álltak - mondták el a tudósok a BBC-nek. A plioszauruszok állkapcsa több mint kétszer olyan erős volt, mint a mai sósvízi krokodiloké.

"Az állat olyan hatalmas lehetett, hogy szerintem képes lett volna hatékonyan elejteni bármit, ami elég szerencsétlen volt ahhoz, hogy a látóterébe kerüljön" - mondta Andre Rowe, a Bristoli Egyetem paleobiológusa a BBC Newsnak.

Így nézhetett ki a korabeli csúcsragadozó Forrás: BBC Studios

A félelmetes élőlények 10-12 méter hosszúak voltak, és négy erőteljes uszonyszerű végtagjukkal gyorsan mozogtak a vízben.

"Nincs kétségem afelől, hogy ez egyfajta víz alatti T. Rex volt" - mondta Rowe.

Az izgalmas felfedezés akkor történt, amikor Phil Jacobs, a fosszíliák szerelmese tavaly a Kimmeridge-öböl sziklás partjainál sétált, és egy reggel egy óriási plioszaurusz állkapcsára bukkant.

A helyszín híres a fosszíliáiról, és a jura partvidék legfontosabb geológiai felfedezései közé tartozik. Ezek közül sokat Dr. Steve Etches talált, aki több mint 30 éven keresztül több mint 2000 példányt gyűjtött össze.

David Attenborough a "szörnnyel" Forrás: BBC Studios

Etchest később felkérték, hogy értékelje a leletet, és azt találgatta, hogy a koponya többi része még mindig a fenti sziklafalba lehet zárva.

Összegyűjtött egy szakértői csapatot, hogy kiássák a fosszília többi részét. Bár a lelkes fosszíliavadászok évtizedek óta dolgoznak együtt, ezt a bizonyos kövületet a legnagyobb felfedezésnek nevezik, amellyel valaha is szembesültek.

"Ma már nincs semmi ehhez fogható. Ez a nagy húsevő hüllő, az egyik legnagyobb, amely valaha is élt a tengerben. Még a T-Rexnél is nagyobb" - mondta Etches.