Kardszárnyúdelfin-támadásban süllyedt el egy hajó Gibraltárnál

kardszárnyú delfin
Támadó kardszárnyú delfin (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Komoly veszélybe került egy túravitorlás, amikor a Gibraltári-szorosban kardszárnyú delfinek támadták meg a hajót. A tenger abszolút csúcsragadozóinak számító cetek szabályos ostrom alá fogták a vitorlást, ami a kitartó támadásban végül elsüllyedt. A tengerbiológus-szakértőknek mindeddig nem sikerült egzakt magyarázatot találniuk arra a kérdésre, hogy az utóbbi időben mitől vadulhattak meg az orkák a gibraltári vizeken.
Vágólapra másolva!

Kitartó ostrom alá vették a túravitorlást

Negyvenöt perces kitartó támadásban karszárnyú delfinek (Orcinus orca) süllyesztettek el egy lengyel túravitorlást a Gibraltári-szorosban – számolt be az esetről a CBS News amerikai hírportál. A súlyos incidens október 31-én kedden történt, amikor a túrahajó áthaladt a Gibraltári-szoroson. Az alig 14 kilométer széles és 300 méter átlagmélységű szoros köti össze a Földközi-tengert az Atlanti-óceánnal, amelyet északon Gibraltár és Spanyolország, délen pedig Marokkó és Cetua, Spanyolország afrikai enklávéja határol.

A Gibraltári-szoros űrfotója Forrás: NASA

A vitorlás jachtot üzemeltető lengyel Morskie Mile utazási iroda közlése szerint, amikor a hajó elérte a szoros vizeit, kardszárnyú delfinek bukkantak fel a hajó közelében.

Az orkaraj ezután háromnegyed órán át ostromolta a vitorlást, súlyos károkat okozva a hajótestben.

A bajba jutott hajó személyzetét a marokkói haditengerészet egyik egységének sikerült kimentenie, de a súlyosan megsérült vitorlást már nem tudták bevontatni a tangeri kikötőbe. A vitorlás fedélzetén tartózkodók közül szerencsére senki sem sérült meg, a kimentett embereket Spanyolországba vitték.

A Morskie Mile túravitorlása egy korábbi fotón, amit október végén orkák süllyesztettek el Gibraltárnál Forrás: Morskie Mile/Facebook

A jacht a Kanári-szigetekre indult volna a hajót üzemeltető lengyel utazási iroda közlése szerint. "Ez a jacht volt a legcsodálatosabb dolog mindannyiunk számára. Hosszú távú barátságok szövődtek a fedélzeten" - írta a Morskie Mile, a túravitorlást üzemeltető társaság.

Egyre több a kardszárnyúdelfin-támadás Gibraltár térségében

Korántsem ez volt az első ilyen incidens a Gibraltári-szorosban. A Gibraltár környéki vizekben honos kardszárnyú delfineket kutató GTOA kutatócsoport tavasszal közzétett adatai szerint

az elmúlt két évben több mint a háromszorosára nőtt az orkatámadások száma.

Az esetleírásokból úgy tűnik, hogy a kardszárnyúak szánt szándékkal próbálnak csónakokat, illetve más kisebb hajókat felborítani Spanyolország és Portugália partjainál. „Senki sem tudja, hogy miért történik ez" – mondta az eset kapcsán Andrew W. Trites, a British Columbia Egyetem tengeri emlőskutatással foglalkozó professzora a CBS Newsnak.

Támadó kardszárnyú delfin (a kép illusztráció) Forrás: Biosphoto via AFP/ Christopher Swann

Ez egy teljes rejtély, ami példátlan" - fűzte hozzá a tengerbiológus-professzor. A GTOA 2020 júliusa és novembere között összesen 52 kardszárnyú delfinekhez köthető tengeri interakciót dokumentált a Gibraltári-szoros és Galicia, egy északnyugat-spanyolországi tengerparti tartomány között. Az incidensek az ezt követő években jelentősen megszaporodtak: 2021-ben 197, 2022-ben pedig már 207 interakciót regisztráltak. A GTOA szakértői elmondták, hogy ezek az incidensek elsősorban a vitorlásokat érintették.

Vadászó kardszárnyú delfinek (a kép illusztráció) Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

Ez év júniusában a földkerülő nemzetközi versenyen részt vevő két vitorlás csapat egyike is egy igen ijesztő incidensről számolt be, amelyben több kardszárnyú delfin támadt a hajóikra, miközben Gibraltártól kissé nyugatra, az Atlanti-óceánon szelték a hullámokat. A The Ocean Race-ben versenyző csapattagok elmondták, noha az orkák nem rongálták meg komolyabban a hajóikat, de felidézték, hogy a kardszárnyú delfinek többször is nekirontottak a vitorlásoknak és a kormánylapátokat harapdálták.

A kardszárnyú delfinek a világtenger leghatalmasabb állatát, a kék bálnát is képesek legyűrni Forrás: John Daw/Australian Wildlife Journeys

Ezek az incidensek azért szokatlanok, mert noha a kardszárnyú delfinek a világtenger abszolút csúcsragadozóinak számítanak, amelyek a legnagyobb tengeri állatokat is képesek elejteni, de az emberre soha nem szoktak rátámadni. Hogy mi állhat az orkák megváltozott magatartásának hátterében, azt egyelőre még csak találgatják a szakemberek.